KLDR oslavuje vůdce, Severokorejci trpí v lágrech. Pro KSČM žádný problém

Pchjongjang - Severní Korea dnes uspořádala mohutnou vojenskou přehlídku, jejímž cílem byla oslava KLDR a jejích vůdců. Od konce července je to přitom už druhá taková akce. Informovala o tom agentura AFP. Severní Korea slaví 9. září státní svátek - Den založení KLDR; výročí vyhlášení KLDR v roce 1948.

Desítky tisíc vojáků se shromáždily v dokonale vyrovnaných řadách na Kim Ir-senově náměstí v srdci hlavního města Pchjongjangu před statisíci diváků s květinami v barvách národní vlajky. Vůdce KLDR Kim Čong-una při příchodu na přehlídku uvítal potlesk a volání: "Ať žije!" Žádný projev k 65. výročí založení státu ale Kim nepronesl.

Předchozí přehlídku uspořádal severokorejský režim 27. července u příležitosti 60. výročí konce korejské války z let 1950-1953. Na rozdíl od červencového defilé dnes chyběla těžká vojenská technika, jako jsou tanky či rakety dlouhého doletu.

Severokorejské úřady zabraňují přístupu nezávislých organizací, které by monitorovaly situaci v zemi. Dokonce požádaly Světový potravinový program OSN, který zajišťuje pomoc hladovějícím Severokorejcům, o ukončení činnosti. Podle OSN je přitom více než třetina populace chronicky podvyživena, píšou blisty.cz. Vláda navíc zneužívá potravní krizi k politicky motivovaným machinacím a příděly potravin rozděluje podle stranického klíče.

Vláda porušuje základní práva a svobody občanů, včetně svobody vyjadřování, sdružování a pohybu. V zemi není tolerována žádná opozice, média jsou svázána přísnou cenzurou. Represím čelí také náboženští aktivisté. Severokorejce, kteří se odváží vyjádřit názor jiný než je pozice vládnoucí strany, čekají přísné tresty. Ze země stále přicházejí zprávy o rozsáhlém zatýkání z politických důvodů. Sítě pracovních táborů, v kterých jsou drženy desetitisíce vězňů, jsou pověstné nelidskými podmínkami. Podle některých zdrojů je v pracovních táborech vězněno až dvě stě tisíc osob.

Komunistický hejtman lágry neřeší

Komunistický hejtman Oldřich Bubeníček se sešel s velvyslancem Kwang-il Riem. Přestože severokorejský diplomat zastupuje zemi, v níž vládne zločinecký režim, komunistovi Bubeníčkovi schůzka zvláštní nepřipadá. "Je to stejné, jako návštěva velvyslance z Rakouska," komentoval jednání Bubeníček. Se severokorejským diplomatem se sešel předminulý týden, přesný den si prý nepamatuje. Krajští zastupitelé o návštěvě nevěděli. Bubeníček ale odmítá, že by schůzku tajil, informuje iDnes.cz.

"Mluvili jsme o ničivých povodních, které nedávno zasáhly KLDR i Česko. Zajímalo je, jak jsme je zvládli my. Také popsali, jak Češi jezdí na dovolenou do KLDR a že čtyři české cestovky nabízí zájezdy k nim," popsal hejtman Oldřich Bubeníček. O lidských právech, které jsou v KLDR dlouhodobě porušována, ani o perzekucích a lágrech pro neposlušné korejské občany spolu nemluvili.

"Vzhledem k české zahraniční politice, která dlouhodobě podporuje lidská práva ve světě, je to krok naprosto nevhodný," říká politolog a pedagog z ústecké univerzity Daniel Kroupa. "Dokládá to, že komunistům vůbec nezáleží na lidech v severokorejských lágrech."

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy