Opět fiasko: Pátrání po Boeingu 777 zhatilo počasí +VIDEO

Peking/Washington - Už podruhé v tomto týdnu muselo být kvůli špatnému počasí v Indickém oceánu přerušeno pátrání po troskách havarovaného malajsijského letadla. Thajský satelit na jihu oceánu nově objevil asi 300 objektů, které by mohly být zbytky pohřešovaného boeingu, avšak nikdo se k nim zatím nedostal.

V obtížně dostupné oceánské oblasti vzdálené asi 2500 kilometrů západně od australského Perthu je velký vítr a hustá oblačnost. Dnes se tam podařilo doletět třem z 11 pátracích letadel, ale posádky neviděly na mořské hladině žádné předměty. Po dvou hodinách byly všechny stroje odvolány zpět do Perthu, z nějž se hledání koordinuje. Špatné podmínky pro hledání mají trvat 24 hodin.

Thajská satelitní společnost GISTDA dnes oznámila, že její technologie odhalila v moři 2700 kilometrů od Perthu asi 300 plovoucích předmětů o velikosti od dvou do 15 metrů. Zda jde o trosky letadla, ale není schopna potvrdit. Byly asi 200 kilometrů od místa, kde předtím francouzský satelit objevil 122 objektů.

Mezi pasažéry bylo 153 Číňanů. Příbuzní nejsou spokojeni s vysvětlením havárie a důkaz o ní, opírající se zatím jenom o výpočty, nikoli o fyzické předměty, mnohým nestačí.

Zdroj: YouTube

Přesto už některým z nich začaly čínské pojišťovny vyplácet odškodné. Největší pojišťovna země China Life musí řešit případy 32 svých klientů, kteří byli na palubě. Rodinám sedmi z nezvěstných, a podle předpokladů mrtvých pasažérů vyplatila tento týden 4,17 milionu jüanů (asi 13 milionů korun) a počítá s tím, že bude muset zaplatit zhruba devět milionů jüanů (29 milionů korun). China Pacific Insurance ve středu nabídla první odškodné ve výši 525.000 jüanů, Sunshine poskytla tříčlenné rodině pozůstalých 500.000 jüanů.

Začal Boeing 777 hořet?

Odpovídá tomu vše, co o letu víme, píše kanadský pilot Chris Goodfellow, jenž létal dvacet let s vícemotorovými letouny všech velikostí. Zacharie Achmed Šach byl velice zkušený pilot, který měl za sebou 18 tisíc nalétaných hodin. Staří piloti jsou vycvičeni, aby měli během letu pořád - skutečně pořád - na paměti, která jsou nejbližší bezpečná letiště. 

„Kdyby se něco stalo, nechcete v tu chvíli začít přemýšlet, co byste měli udělat. Už víte, co máte udělat: otočíte se k prvnímu letišti, na kterém jde bezpečně přistát." Letiště Palau Langkawi je přesně takové letiště, píše e15.cz.

Psali jsme:
Spáchal pilot letu MH370 sebevraždu? Rozpadalo se mu manželství
 

Podle Goodfellowa se tady stalo zhruba tolik: posádka vypnula okruhy a zamířila vlevo směrem k letišti Palau Langkawi. Už se však nedostala k tomu, aby okruhy nahodila; nejspíš proto, že je požár zničil. Hypotézu by mohl potvrzovat i fakt, že letadlo nejprve vystoupalo o dva kilometry nad obvyklou letovou hladinu a potom prudce kleslo - tak by se zkušený pilot snažil uhasit plameny požáru.

Goodfellowova hypotéza si během několika dnů od zveřejnění našla na internetu velkou popularitu (2600 sdílení) a s ní i odpůrce. Internetová publikace Slate například argumentovala, že některé známé pohyby letadla vůbec neodpovídají úmyslu přistát právě na Palau Langkawi. 

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy