Děsivé tajemství: USA stojí na straně teroristů?

Tripolis/Washington - Za strategií „změny režimu“, kterou v Sýrii prosazuje vláda Baracka Obamy, ve skutečnosti stojí nepříjemné tajemství. Server Consortium News na něj upozornil známý spisovatel a analytik Daniel Lazare, který tvrdí, že Spojeným státům jde o alianci s Frontou al-Nusra, patřící k al-Kajdě, která za nepřímé podpory ze strany Saúdské Arábie, Turecka a Izraele směřuje k možnému vítězství na Blízkém východě.

Spisovatel ve svém komentáři připomíná, že 23. července Spojené státy americké a Turecko oznámily, že se hodlají spojit se záměrem vybudovat v severní Sýrii jakousi bezpečnou zónu. Nikdo však nevěděl, co přesně to znamená, a někteří novináři byli naopak ujištěni, že se nebude jednat ani o bezletovou zónu, ani o jakoukoliv jinou bezpečnou zónu. Tak o co se tedy jedná?

„Ukazuje se, že jde o snahu Turecka získat možnost k bombardování Kurdů a že pokusy Obamovy vlády o poražení Islámského státu vedly až ke snaze o spolupráci s Al Nusrou, která je spojencem teroristické skupiny Al Kajda," píše Lazare. To podle něj dokazuje i vyjádření několika amerických úředníků, kteří potvrdili, že útok této skupiny na Američany cvičenou jednotku v Sýrii, který se odehrál 31. července, byl překvapením. Dále dodali, že tato jednotka nebyla ani na boj s Al Nusrou cvičena. Američané tedy vůbec nepředpokládali, že by se s touto skupinou mohli dostat do konfliktu.

Lazare se domnívá, že jde jen o další z mnoha pokusů Spojených států a jejich spojenců řešit konflikty podporou jedné či několika opozičních a často také radikálních skupin. Příkladem může být prezident Dwight Eisenhower, který počítal s útokem saúdských Arabů proti Sovětskému svazu. Podobně i prezident Jimmy Carter a jeho poradce pro národní bezpečnost, Zbigniew Brzezinski, pak podpořili penězi i zbraněmi afghánské Mudžahedíny v jejich boji proti Sověty podporovaným vládním jednotkám v Kábulu.

Ačkoliv takovéto zásahy přispěly k pádu Sovětského svazu, zároveň ale také vedly ke zničení afghánské společnosti a nástupu Talibanu a Al Kajdy, což nakonec vyústilo v teroristické útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Podporují USA radikály?

I navzdory těmto útokům se ale brzy pozornost Spojených států a jejich spojenců otočila od sunitských skupin, tedy včetně Al Kajdy, na šíitské skupiny, jako je například Hizballáh a režim Bašára al-Assada. Pro Spojené státy to ovšem znamenalo i podporu radikálních sunitských skupin.

Reálně pak tyto činy západních mocností, Turecka a států Perského zálivu vyústily ve slepou podporu kohokoliv, kdo by bojoval proti Assadovi, což zahrnovalo i Al Kajdu, Al Nusru a Muslimské bratrstvo. Současné pokusy amerického ministerstva obrany o dohodu o neútočení s Al Nusrou jsou podle spisovatele jen pokračováním této strategie.

I když Obamova vláda tvrdí, že bojuje proti Islámskému státu (ISIS), realita je prý mnohem složitější. Ostatně dokud Islámský stát útočil jen na síly Assada a strany Baas v Damašku, Spojené státy jen nečinně přihlížely. Teprve až po invazi do Iráku v červnu roku 2014, kdy Islámský stát začal ohrožovat Američany podporovanou vládu v Bagdádu, Spojené státy zareagovaly. A doteď mají americké jednotky rozkaz nebombardovat Islámský stát, pokud jeho jednotky bojují proti silám Assada, a neútočit v oblastech, kde by oslabení ISIS mohlo posílit Assadovu moc.

Spojenci Spojených států v regionu se chovají podobně. Jejich hlavní strategií pro boj s Islámským státem se zdá být zničení či oslabení jednotek, které jsou v boji proti ISIS nejefektivnější; ať už jde o Turecko a jejich útoky proti Kurdům, nebo Saúdskou Arábii a jejich snahy o svržení Assada. Podobně se chová i Izrael, který sice tvrdí, že chce ISIS zničit, ale pokaždé, když zasahuje do chodu občanské války v Sýrii, bombarduje síly Assada i jeho spojence, včetně libanonského Hizballáhu a íránských vojenských poradců.

Jinými slovy, tyto státy se chovají tak, že sice bojují proti Islámskému státu, ale jen tehdy, pokud by tímto bojem zároveň nepomohly silám, které mají největší šanci ISIS porazit. V podstatě všechny státy s vlivem na dění na Blízkém východě hrají na obě strany, a proto se ISIS a Al Kajdě tak daří.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Al-Káida al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy