Musíme potrestat USA, bombardovat nemocnici je barbarské, zlobí se politička

Praha – Americké letectvo omylem bombardovalo Lékaře bez hranic a jejich zdravotnické zařízení v afghánském Kundúzu. Při útoku zemřelo nejméně devět lidí, další jsou vážně zranění nebo se pohřešují. Je to zločin, odsoudila americkou akci europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Americká administrativa přiznala, že omylem zaútočila na nemocnici, ve které v tu dobu bylo asi 100 pacientů a 80 členů personálu. „Zcela odsuzuji útok na nemocniční zařízení Lékařů bez hranic. Velmi oceňuji práci této organizace a ztráty na životech tak oddaných zdravotníků je možné zhodnotit pouze jako zločin," komentovala událost na sociálních sítích politička.

Američani podle ní budou muset čelit mnoha otázkám. „USA, která podle všech v tuto chvíli dostupných údajů za útokem stojí, by se měla připravit na to, že mezinárodní společenství bude mít mnoho otázek a mělo by požadovat trest," domnívá se Konečná.

Ničení nemocnic označila za barbarské. Omluva podle ní v tomto případě rozhodně nestačí. „Pokud chce USA bojovat s 'Islámským státem' a tvářit se jako ochránce demokracie a civilizace, neměla by používat takové praktiky. Upřímnou soustrast všem pozůstalým," dodala europoslankyně.

Související

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Lékaři bez hranic Afghanistán

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy