Pozor v Turecku: Hrozí teroristické útoky, Nizozemí zavřelo ambasádu v Istanbulu

Istanbul - Nizozemsko dočasně uzavřelo svou ambasádu v Istanbulu kvůli možné teroristické hrozbě a doporučilo svým občanům, aby se oblasti vyhnuli. V Turecku zatím pokačuje pátrání po islamistech.

Největší turecké město Istanbul se v posledních týdnech stalo terčem několika teroristických útoků. Naposledy v sobotu sebevražedný atentátník v Istanbulu zabil čtyři lidi a dalších 36 osob zranil, v lednu se odpálil islámský radikál u skupiny turistů v centru města a zabil dvanáct německých občanů.

Nizozemské ministerstvo zahraničí oznámilo dnes uzavření svého zastupitelského úřadu v Istanbulu v krátkém prohlášení. Krok označilo za preventivní opatření, ale detaily o případné hrozbě neupřesnilo.

"Vzhledem v povaze hrozby a údajů, která nás k opatření vedli, nemůžeme sdělovat další informace," oznámil nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders v komuniké. A dodal, že bezpečnost zaměstnanců a návštěvníků je nejvyšší priorita.

V předchozím týdnu uzavřel konzulát v Istanbulu, ambasádu v Ankaře a německé školy v obou tureckých městech také Berlín.

Turecko dnes zadrželo v Istanbulu tři údajné radikály, které podezřívá, že plánovali útoky na německé školy v Turecku. Informovala o tom dnes AFP s odvoláním na deník Hürriyet a tureckou verzi CNN. Podle nich jde o Turka, Syřana a Iráčana. Zatčeni byli v úterý díky spolupráci zpravodajských služeb Turecka a Německa. Zadržení se údajné hlásí k organizaci Islámský stát (IS).

Turecká policie již několik dní intenzivně pátrá po třech Turcích, kteří měli dostat rozkaz od bojovníků IS, aby spáchali atentáty na rušných veřejných místech, zejména v Istanbulu.

V úterý mimo jiné turecké bezpečnostní síly zadržely také deset údajných příslušníků IS v jihoturecké provincii Gaziantep, když se pokoušeli ilegálně proniknout na turecké území. Byl mezi nimi i muž opásaný výbušninami, patrně připravený zaútočit.

Související

Více souvisejících

Nizozemí Turecko Teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy