Proč USA svrhly Kaddáfího? Muž z Pentagonu promluvil

Klíčovým problémem Obamovy administrativy bylo, že brala nejvíce v potaz ropu, soudí bezpečnostní analytik Michael Maloof. Někdejší dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany s tímto názorem vystoupil v rozhovoru pro server rt.com.

USA se nepoučily

Barack Obama minulý týden v televizním vystoupení připustil, že absence stabilizačního plánu pro Libyi po Spojenými státy vedené intervenci, která svrhla režim diktátora Muammara Kaddáfího, byla největší chybou, které se za osm let v Bílém domě dopustil. Maloof s jeho hodnocením souhlasí. "Došlo k tomu pod jeho dohledem a ukazuje to, že se vůbec nepoučil z naší zkušenosti z Iráku, kde jsme se zrovna sebrali a odešli," dodává analytik.   

Problém Libye dle experta spočívá v tom, že Spojené státy s Muammaram Kaddáfím dlouhou dobu spolupracovaly. "Probíhalo tam hodně společných věcí," vysvětluje Maloof. Konstatuje, že diktátor ve skutečnosti udržoval pohromadě jednotlivé frakce a přirovnává ho proto k "libyjskému Titovi".

Spojené státy s Kaddáfím spolupracovaly především na zadržení rozmachu teroristické sítě Al-Káida, přičemž diktátor byl v tomto směru poměrně úspěšný, uvádí Maloof. Domnívá se tedy, že hlavní problém Obamovy administrativy spočíval v tom, že se zajímala především o ropu. "Také Francouzi byli velmi zainteresovaní tam (do Libye) vpadnout, jakmile začaly malé nepokoje, chápajíc, že (Kaddáfí) má zájem je potlačit," soudí expert.  

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Maloof deklaruje, že svržení Kaddáfího proběhlo bez jakéhokoliv plánu, co bude následovat. To dle odborníkova názoru jasně ilustruje způsob, jakým se Libye rychle fragmentovala a rozličné frakce a klany obsadily celou zemi, což následně umožnilo Islámskému státu a Al-Káidě vyplnit mocenské vakuum.

"Bylo jasné, že cílem (americké) administrativy byla změna režimu," konstatuje analytik. Dodává, že USA se měly spíše poučit z irácké anabáze, která názorně demonstrovala, že není dobré jednat bez nějaké životaschopné strategie. "A tu jsme v Iráku zajisté neměli. Nyní s Libyí je to stejné," kritizuje Maloof. Upozorňuje, že značnou část odpovědnosti za rozhodnutí intervenovat vojensky v Libyi pak nese aktuální kandidátka na amerického prezidenta, demokratka Hillary Clintonová.

Role Hillary Clintonové

List New York Times nedávno odtiskl článek, ve kterém uvedl, že právě Clintonová sehrála hlavní roli v přesvědčování Baracka Obamy, aby se přidal k evropským spojencům v bombardování vojsk loajálních Muammaru Kaddáfímu. Deník odkazuje na zpětnou výpověď někdejšího amerického ministra obrany Roberta Gatese, který tvrdí, že rozhodnutí tehdy bylo přijato jen velmi těsně a váhajícího prezidenta na stranu stoupenců zásahu přivedla tehdejší ministryně zahraničí Clintonová.  

Bezpečnostní analytik se v té souvislosti domnívá, že aktivita Clintonové v otázce zásahu v Libyii by se měla stát tématem probíhající prezidentské kampaně v USA. "Ale myslím, že je to velmi složité, pokud se na to skutečně nezaměříte a neukážete příčiny a následky," dodává Maloof. Spekuluje, že Clintonová mohla celou záležitostí sledovat posílení svých přátelských vazeb a kontaktů s cílem rozšířit americké obchodní kontakty s novou libyjskou vládou.   

"Když tam (USA) zasáhly a svrhly Kaddáfího, neměly nic, čím by ho nahradily - neměly vládu, která by byla připravena (převzít moc v zemi)," poukazuje odborník. Dodává, že nyní Západu nezbývá než kooperovat s velmi vrtkavou libyjskou vládou, která příliš nefunguje.

Závěrem Maloof opět deklaruje, že velkou část odpovědnosti za současný stav nese Hillary Clintonová, což podle jeho názoru jasně ukazuje, že schopnost někdejší první dámy USA činit rozhodnutí a fungovat jako znalec mezinárodní politiky je značně nedostatečná.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.   

Související

Sarkozy, Nicolas

Sarkozy před soudem. Historický proces s exprezidentem se zkomplikoval hned na začátku

U pařížského soudu dnes začal proces s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Konzervativní prezident z let 2007 až 2012 se podle francouzských médií osobně objevil před soudem. Soudní řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek.

Více souvisejících

Muammar Kaddáfí USA (Spojené státy americké) Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy