Jak je možné, že turecké tajné služby neodhalily přípravy na puč? Možná to byla jen hra, říká bezpečnostní expert

ROZHOVOR - I několik dní po potlačení pokusu o puč v Turecku není úplně jasné, jak k němu vlastně mohlo dojít a kdo za ním stál. Je možné, že se tajné služby o útoku nedozvěděly předem? Nebo šlo o hru, kterou využilo vedení země ve svůj prospěch? Na tyto a další otázky pro server EuroZprávy.cz odpovídal bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

V pátek v noci se část turecké amády pokusila převzít moc v zemi. Tamní televizní stanice v přímých přenosech informovaly o střelbě a nízkých přeletech vojenských letounů nad městem, v Istanbulu tanky zablokovaly přístup k mezinárodnímu letišti. Vláda po několika hodinách oznámila, že dostala situaci pod kontrolu, podle nejnovějších informací si ale nepokoje vyžádaly 290 mrtvých a více než 1400 zraněných.

Média oteřeně spekulovala o tom, že by za vším mohl stát turecký prezident Recep Tayyp Erdogan, který by se tímto způsobem mohl pokusit uchvátit ještě větší moc a zároveň se zbavit protivníků. Sám turecký prezident z pokusu o puč obvinil muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který momentálně žije v USA. Turecko už požádalo o jeho vydání. To se ale zřejmě nestane.

Co stojí za pokusem o vojenský převrat? Čeho chtěla armáda podle vás dosáhnout?

Já si myslím, že to byla reakce části důstojníků a generálů, kteří jednak nelibě nesou islamizaci Turecka, nesou nelibě snížení vlivu armády jako takové a samozřejmě i otázku boje proti Kurdům a zakázané straně PKK, se všemi dopady, které to má. Protože Erdogan v září jednostranně vypověděl dohody o neútočení. A v neposlední řadě je to i otázka řešení problematiky Islámského státu a to, jak se k tomu Turecko ambivalentně staví. To si myslím, že mohou být čtyři důvody, které vedly část důstojníků a generálů k tomu, že se pokusili o vojenský puč.

Pokus o puč byl potlačen velmi brzy, už po několika hodinách byl odražen. Ta část armády, která za ním stála, přece musela vědět, jak velké má šance na úspěch a kdo proti ní stojí. Nepovažujete to za podivné?

Zatím všechny puče, které armáda od roku 1960 zrealizovala, byly vítězné, protože do toho šla armáda jako taková. A teď se jeví, že se proti nim postavil velitel pozemních sil, velitel letectva, náčelníka generálního štábu museli internovat. Myslím si, že základní problém je ve dvou rovinách. V tom, že nezískali celou armádu k tomuto puči, což si myslím, že je fundamentální problém. A potom také to, že obyvatelé především v Istanbulu se vehementně proti puči postavili. To zřejmě Erdoganovi velmi nahrálo.

Erdogan se z toho letoviska nevrátil do Ankary, ale vrátil se do Istanbulu, kde býval primátorem. A opřel se o tu podporu, kterou tam zřejmě měl. Takže to si myslím, že stojí za tím poměrně rychlým neúspěchem – kromě toho, že se nepodařilo Erdogana internovat a že se nepodařilo zabránit tomu, aby nevstupoval do médií. Myslím si, že vojenský převrat nebyl úplně ideálně zorganizován, byť se původně uvádělo, že vše bylo dobře připraveno.

Někdo tvrdí, že za pučem stojí sám Erdogan. Je to možné?

Samozřejmě, když to čteme odzadu a víme, co dělá, tak si můžeme myslet, že to zorganizoval sám. Já si to nemyslím, nemám rád konspirační teorie. Faktem je, že Erdogan teď využívá situaci k tomu, aby dokončil čistky v armádě, které realizoval poměrně dlouho, byť nedávno podepsal zákon, kde pardonoval některé důstojníky za aktivity v minulých letech. Ale zároveň, když vidíme, že nechal odstranit téměř tři tisíce soudců, tak si říkáme – byl to vojenský puč? Nebo to byl puč soudců? Je evidentní, že Erdogan situace využívá k tomu, aby centralizoval veškerou moc do jedněch rukou, aby z Turecka vytvořil prezidentský systém, který bude mít on pod kontrolou. Ale osobně si nemyslím, že to Erdogan někde v zákulisí zorganizoval. To si nemyslím.

Erdogan označil za strůjce nezdařeného pokusu o převrat v Turecku muslimského duchovního Fethullaha Gülena. Ten to ale popírá. Proč by to podle vás Gülen dělal? Je tohle podle vás reálnější varianta?

Důvod by asi mohl mít, ale nemyslím si, že by za tím byl Gülen. Řekl bych, že tím, že ho Erdogan obvinil a požádal Spojené státy o jeho vydání, se snaží paralyzovat jeho vliv jak v armádě, tak v části populace. Oni přece dříve bývali spojenci, to někdy v roce 2012 skončilo. Jistě by se Gülenovi hodil pád Erdogana, to samozřejmě, zejména z politických důvodů. To, že to organizovali důstojnící, kteří jsou sympatizanti Gülena, to je možné, takhle přesně já tu situaci nemám přečtenou. Nevím přesně, jak velikou podporu v současné armádě měl, ale je pravda, že tou politikou, kterou Erdogan provádí, si o to svým způsobem mohl říkat. To je fakt. Protože armáda byla vždycky silnou součástí turecké společnosti, vždycky byla rozhodující silou i v rámci politiky. Erdoganovi se podařilo její vliv poměrně dosti omezit a má ji pod kontrolou. A teď už jen tu kontrolu dokončí a bude ji mít na lopatě.

V Turecku fungují tajné služby. Je možné, aby se nikdo o ničem předem nedozvěděl?

To je dobrá otázka, to bychom museli kódovat podle toho, kde byl Erdogan. Jestli to věděla tajná služba a nevěděl to Erdogan, tak by to byl velký problém. Jestli to věděl Erdogan, proč riskoval a opustil relativně bezpečné místo v prezidentském paláci jel na dovolenou? Já nevím, samozřejmě je ta otázka logická – jak to, že se to nedozvěděli, jak to, že to nikdo nevynesl? Možná to mohla být hra. A teď jen fabuluji, ale Erdogan to nepřipravil, ale využil tu vědomost. Využil toho, že věděl, že se něco připravuje. Otázka je, kolik těch pučistů bylo skutečně zasvěceno, kolik skutečně vědělo, co se bude dít, a kolik jich bylo jen využito nebo zneužito. Nepředpokládám, že by do přípravy byly zapojeny stovky nebo tisíce lidí. Taková příprava by asi nemohla uniknout pozornosti tajných služeb Turecka, nejen vojenské, ale i civilní.

Jaký vliv bude mít nepovedený puč na Severoatlantickou alianci? A vznikne mezi Moskvou a Ankarou nové spojenectví? To si můžete přečíst v druhé části rozhovoru, který brzy naleznete na našich stránkách.

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Andor Šándor (bezpečnostní specialista)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy