Vyděšené Turecko: Erdogan prý zastupuje „lid“, co je ale jeho skutečným cílem?

Ankara – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po pokusu o vojenský převrat 15. července stále pokračuje v hromadných čistkách. Ayca Cubukcuová, která na Harvardově univerzitě vyučuje sociální studie, ale varuje, že Erdogan situace využívá k upevnění své pozice a změně ústavy.

Osudové momenty Turecka

Cubukcuová varuje, že Turecko zažívá divoké dny, ve kterých „jen málo věcí skutečně jsou tak, jak vypadají". Naráží tak na situaci ohledně čistek, hromadného propuštění, zatýkání a zavírání institucí, které probíhájí po neúspěšném pokusu o státní převrat 15. července.

Psali jsme: Kam až sahal turecký puč? Z informací o převratu mrazí Týden po tureckém puči: Názory Turků se drasticky liší. Erdogan je hrdina i zrádce  

„To, co se možná časem ukáže, je fakt, že se během tohoto výjimečného stavu rodí nové politické uspořádání. Prezident Recep Tayyip Erdogan mobilizuje ‚lid', aby změnil pozastavení platnosti ústavy v základ politiky. To, jestli uspěje, by mohlo určit podstatu tureckého státu a společnosti v 21. století," varuje.

Lidé jdou do ulic

Připomíná, že datum 15. července již bylo vyhlášeno za státní svátek, prezident a jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) lidi neustále vyzývá, aby vystupovali do ulic a demonstrovali.

„V Istanbulu, kde jsem byla včera, je nyní městská doprava zdarma a mobilní společnosti na nařízení státu poskytují hovory zdarma. Všichni občané dostali textové zprávy přímo od prezidenta, ve kterých na ně naléhá, aby po práci až do odvolání demonstrovali v ulicích. A mnoho jich tak činí," podotýká. „Podle Erdogana lidé, kteří do ulic vyjdou, představují jednotnou ‚národní vůli', jejíž je on, jako vrchní velitel, ztělesněním."

Mezi ostatními lidmi – těmi, kteří Erdogana nepodporují, ale podle ní panuje strach. Čistky se již dotkly desítek tisíc lidí, jsou zavírány školy, nevládní organizace i noviny. Pozastavena byla také platnost Evropské úmluvy o lidských právech a podle některých zpráv již bylo zatčeno a mučeno více než 10 tisíc lidí.

Vůle lidu

V ohrožení je ale podle Cubukcuové samotná ústava Turecka, která je postupně přepisována tak, aby Erdogan dosáhl svého snu autoritářského prezidentského systému. Upozorňuje, že nedělní demonstrace svolaná Republikánskou lidovou stranou (CHP) přitáhla minimálně stovku tisíc lidí, kteří skandovali: „Ani převrat, ani diktátorství".

Jasně tak ukázali, že ačkoliv Erdogan mluví o jednotné „vůli lidu", v zemi stále i v rámci výjimečného stavu panují různé názory a Erdogan nemá tak jednoznačnou podporu své země.

„Výjimečný stav byl vyhlášen ve jménu ‚lidu'. Ale kdo může ve jménu lidu mluvit, zatýkat, soudit a zabíjet? Pokud lidé musí být reprezentováni, kdo je může legitimně reprezentovat? V jeho snaze restrukturalizovat stát a změnit ústavu bude Erdoganovým největším problémem dokázat, že je ‚lidem'; a úkolem opozice bude dokázat, že se mýlí," dodává.

Související

Více souvisejících

Turecko vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy