Šojgu zkritizoval Západ kvůli Sýrii. Chystá Rusko konečný útok na Halab?

Moskva/Damašek - Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Západ selhal v souvislosti s tím, že "neudržel na uzdě" ozbrojené islamisty v Sýrii. Západní tajné služby se obávají, že Rusko chystá konečný útok na Halab, který by mohl nastat už tento týden. Uvedla to britská stanice Sky News.

Ministr v ruské televizi prohlásil, že rebelové podporovaní západními vládami i nadále útočí na civilisty v Halabu navzdory tomu, že Rusko své letecké údery pozastavilo. "V důsledku toho se vyhlídky na zahájení vyjednávání a návrat k poklidnému životu v Sýrii odkládají na neurčito," uvedl Šojgu.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov varoval, že kvůli útokům rebelů nebude Moskva moci prodloužit moratorium na nálety v Halabu. "V současné době přestávka (v bombardování) trvá, odchod civilistů z východního Halabu je nadále možný a stále existují podmínky pro humanitární pomoc," řekl Peskov.

"Tohle vše ale bude nemožné, pokud teroristé budou pokračovat v palbě na čtvrti města, na humanitární trasy, odpalovat rakety a stále se ukrývat za lidské štíty. Toto nezajistí pokračování humanitární přestávky," dodal.

Podle mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Raviny Shamdasaniové se válečných zločinů v Halabu mohou dopouštět obě strany konfliktu. "I nadále se podílejí na chování, jehož výsledkem je velké množství civilních obětí a vytváření atmosféry teroru pro ty, kteří ve městě stále žijí," dodala. Podle OSN v obléhané východní části města stále žije až 275 tisíc civilistů.

OSN také sdělila, že ze západní části města kvůli nebezpečí stáhla většinu svého personálu. Představitel Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) David Swanson dnes podle agentury DPA sdělil, že Spojené národy stáhly většinu svých pracovníků ze západní části Halabu. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v tomto sektoru zůstane jen základní tým, aby zajistil pokračování důležitých programů.

Budovu, v níž se v západní části Halabu nachází úřadovna OSN, zasáhl v neděli protitankový granát. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Pracovníci OSN se tam vrátí, až se bezpečnostní situace zlepší

Během víkendu OSN zdokumentovala úmrtí více než 30 civilistů, z toho deseti dětí v západní provládní části města. Usmrtily je raketové a minometné útoky. Mluvčí dodala, že OSN nicméně nemá detailní informace, aby mohla říci, která skupina za palbou stála.

Konečný útok na Halab by mohl nastat už tento týden. Moskva do oblasti vyslala flotilu osmi válečných plavidel v čele s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov. Flotila je nyní u Sardinie. "Podle západních tajných služeb chce Rusko využít toho, že politiky ve Spojených státech nyní zcela zaměstnávají prezidentské volby. Panují obavy z toho, aby se Halab nestal druhým Grozným," uvedla Sky News.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.

Více souvisejících

Ruské angažmá v Sýrii Sýrie Sergej Šojgu (ruský ministr obrany)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy