Syrský Halab už zcela kontroluje vláda, oznámila armáda

Damašek - Čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města dnes definitivně skončila. Druhé největší syrské město Halab (Aleppo) je opět celé pod kontrolou vlády, oznámila dnes syrská armáda.

Z obléhaných oblastí dnes odjely poslední konvoje s rebely i civilisty. Jde o největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války v roce 2011, poznamenala agentura AFP. Oblast byla poslední významnou baštou odpůrců syrského režimu.

Povstalci východní část města obsadili v roce 2012. I Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) během dne hovořil o tom, že evakuace z města by mohla skončit během několika hodin. Podle zdrojů OSN v noci a brzy ráno z poslední povstalecké enklávy odjelo na 300 soukromých automobilů. Večer pak oblast opustily poslední vozy s rebely a civilisty.

Syrská armáda ve svém prohlášení odvysílaném v syrské televizi oznámila, že v Halabu znovuobnovila "bezpečnost". "Díky krvi našich mučedníků a obětem z řad našich statečných ozbrojených složek a jejich spojenců... může velení armády oznámit návrat bezpečnosti do Halabu, který se zbavil terorismu a teroristů," uvedla armáda.

Další mluvčí MVČK Krista Armstrongová řekla, že v noci na dnešek "odjelo přes 4000 bojovníků do západních částí provincie Halab". Podle ní z města bylo za týden evakuováno kolem 34.000 lidí.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes řekl, že při ruském bombardování bylo v Sýrii "zlikvidováno" 35.000 bojovníků. "Od zahájení operací ruské letectvo podniklo 17.800 operací, zasáhlo v 71.000 případech infrastrukturu teroristů, zlikvidovalo 725 výcvikových táborů, 405 výroben výbušnin, 1500 kusů vojenského zařízení, 35.000 bojovníků a mezi nimi 204 velitelů," řekl Šojgu.

Psali jsme: Asad označil dobytí Aleppa za vítězství pro Sýrii, Rusko a Írán. Z města jsou trosky +VIDEO  

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že je třeba vyhnout se v Sýrii dalším těžkým bitvám, jako byla ta o Halab. Mnoho bojovníků i civilistů odchází do Idlibu, "který se může stát příštím Halabem," řekl de Mistura.

Rusko chce svolat mírové rozhovory o Sýrii do Kazachstánu. De Mistura v tom nevidí problém a řekl, že nejde "o soutěž, ale o doplnění a podporu přípravy dalšího kola jednání, které OSN připravuje na 8. únor". OSN v minulosti uspořádala několik kol rozhovorů o Sýrii, ale dohoda na nich uzavřena nebyla.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.
Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Více souvisejících

Sýrie Červený kříž Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy