ROZHOVOR: Erdoğan se snaží vymanit z izolace. S Ruskem jde o sňatek z rozumu, tvrdí exdiplomat Laně

ROZHOVOR - Vražda ruského velvyslance Andreje Karlova tureckým policistou vyvolala otázky ohledně pokračování spolupráce Ruska a Turecka. Rusko a Turecko jsou spojenci v syrském konfliktu. Motivem vraha podle jeho vlastních vyjádření bylo jednání Ruska v Sýrii, především v Aleppu. Podle bývalého velvyslance v Turecku a Jordánsku Tomáše Laněho však tento čin bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi spíše posílí. Kvůli rozdílným zájmům nicméně jejich spolupráce bude mít jen krátkodobý dopad na syrský konflikt, domnívá se turkolog a překladatel.

Vztahy mezi Ankarou a Moskvou se začaly poté, co turecká armáda před několika měsíci sestřelila ruskou stíhačku, normalizovat. Může je tento incident nějak narušit?

Incident je paradoxně spíš posílí. Pro obě země je nové spojenectví sňatkem z rozumu. Zejména Erdoğan se tím snaží vymanit z mezinárodní izolace. Obě země potřebují obnovit vzájemné obchodní vztahy, jejichž přerušením velmi tratily.

Rusko i Turecko uvedly, že útok měl za cíl destabilizaci obou zemí. Kdo by z toho mohl profitovat?

Logicky uvažujícímu člověku muselo být jasné, že za dané situace obou zemí to jejich vztahy ani narušit nemůže. Možná jen, že ve velvyslanci Karlovovi ztrácejí aktivního proponenta vzájemného urovnání. Karlovou zásluhou prý už letos byly obnoveny lety ruských turistů do Turecka a Karlov také prosazoval členství Turecka v Šanghajské organizaci pro spolupráci.

Turecký prezident řekl, že útočník byl člen FETO (Fetullahçı Terör Örgütü – Gulenistická teroristická organizace. Označení pro hnutí islámského klerika Fethullaha Gülena podle tureckého parlamentu, který jej považuje za teroristickou organizaci – poznámka redakce) a že členové této organizace se stále mohou nalézat v řadách policie a armády. Dá se na základě tohoto předpokladu očekávat další vlna čistek, jaká proběhla po nezdařeném vojenském puči?

Na FETÖ svádí Erdoğan úplně všechno. Třeba i sestřelení ruského bombardéru. Hodí se mu to. Byli to jeho dřívější spojenci, kteří do státního aparátu pronikli právě Erdoğanovou zásluhou, ale pak se Erdoğan začal obávat jejich rostoucího vlivu. Nová vlna čistek nejen proti FETÖ se dá očekávat.

Psali jsme:
Putin: Zastřelení Karlova bylo atentátem na rusko-turecké vztahy. Pak promluvil o Ukrajině Rusko řeší důsledky atentátu. Putin prozradil věci, které dosud nezazněly K vraždě ruského diplomata se hlásí syrská extremistická koalice
Kerry měl telefonát z Turecka: Za vraždu ruského velvyslance může Gülen, oznámil mu ministr
 

Rusko, Turecko a Írán se setkaly v Moskvě, aby probraly budoucnost Sýrie. Co si o této schůzce myslíte a jaké budou její pravděpodobné dopady na politickou krajinu Blízkého východu?

I když to může mít krátkodobý dopad na zmírnění bojů, konflikt to vyřešit nemůže. Všechny tři země mají protichůdné zájmy. Zejména sunnitské Turecko a šíitský Írán se na řešení syrského konfliktu těžko shodnou. Starodávný a nepřekonatelný rozkol mezi sunnity a šíity je jednou z příčin napětí a konfliktů na Blízkém Východě, v Iráku, v Sýrii, v Jemenu i jinde.

Turecko možná přestane požadovat odstranění Asada, ale nesmíří se s účastí íránských a také iráckých šíitských milic, jakož i libanonského šíitiského Hizballáhu na ruskoasadovské straně konfliktu. Tyto milice také nesou hlavní tíhu pozemních bojů. Navíc turecká armáda v Sýrii intervenuje na podporu jedné z protiasadovských skupin, svého chráněnce Syrské svobodné armády.

Je třeba připomenout, že Asad patří k alevitské, původně šíitské menšině, zatímco většina syrského obyvatelstva je sunnitská. Tím, že Asada pro své mocenské zájmy Rusko u moci podrží, se neodstraní hlavní příčina syrské občanské války, povstání proti jeho brutálnímu diktátorskému režimu. To mělo původně celonárodní občanský charakter. Následně se však podařilo rozeštvat jednotlivé konfesní skupiny. Jednou z příčin zdrženlivosti USA byla situace na opoziční straně, v níž nabyli vrchu sunnitští radikálové podporovaní zejména Saúdskou Arábií, sunnitskými státy arabského poloostrova a také Tureckem.

Bude také velmi záležet na politice nového amerického prezidenta.

Nejde o první útok v Turecku, naopak se za poslední týdny jich odehrálo hned několik. Svědčí to o nedostatečných bezpečnostních opatření ze strany Ankary?

Vraždě ruského velvyslance bylo asi těžké zabránit vzhledem k tomu, že atentátník se jako příslušník elitních jednotek turecké policie, který sloužil i v ochrance samotného Erdoğana, dostal bez problémů do výstavního sálu. Sebevražedné útoky kurdských radikálů proti vojenským cílům jsou součástí kurdského konfliktu, který v důsledku opuštění varianty vzájemného urovnání nabyl nesmírně brutální charakter. Erdoğan, který sám původně zahájil proces urovnání s Kurdy, po volbách v červnu 2015, kdy jeho vládnoucí strana ztratila většinu v parlamentu ve prospěch prokurdské strany HDP, proces urovnání, jak se sám vyjádřil, uložil k ledu. Nedostatečná bezpečnostní opatření stála za masakrem mírového shromáždění v roce 2015 v Ankaře, kde zemřelo více než 100 lidí. Jinak ani nejpřísnější bezpečnostní opatření takovým ojedinělým útokům nemohou zabránit. Útoky v evropských zemích jsou toho příkladem.

Psali jsme:
Nejezděte do Turecka, vyzvala Moskva ruské občany. Lavrov jedná o situaci v Aleppu Nové informace: Atentátník z Turecka je mrtvý. Pracoval v zásahové jednotce
Je to hrdina! Ukrajina oslavuje atentátníka z Turecka, zaznívají nečekaná slova Moskva poslala do Turecka speciální tým, bude vyšetřovat vraždu velvyslance Karlova
 

Ačkoliv motivy útočníka stále zůstávají neznámé, podle dostupných informací se měl mstít za Halab (turecky Aleppo). Jaký je vztah Turků k tomuto městu?

Erdoğan oživuje turecké velmocenské ambice. Halab jako celá Sýrie byly až do 1. světové války součástí rozpadající se Osmanské říše. Navíc leží velmi blízko tureckých hranic, které byly vytvořeny lausannskou dohodu z roku 1923, jíž nyní Erdoğan zpochybňuje.

Jak na atentát nahlíží arabský svět?

To je otázka pro nějakého arabistu.

Související

Více souvisejících

Tomáš Laně Turecko atentát

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy