Klaus a jeho kumpán Zeman si padají s Putinem do náruče. Bývalý diplomat si nebere servítky

Praha - Turkolog, překladatel a bývalý diplomat Tomáš Laně poukazuje na to, že probírat se mapou volebních výsledků v Německu je velmi poučné. Zvláště zajímavá je pak podle něj populistická Alternativa pro Německo (AfD), která má řadu příznivců také v České republice.

„Strana AfD, v terminologii bývalého režimu bychom řekli 'revanšistická', která adoruje hrdinství německých vojáků za II. světové války, požaduje i zrušení Benešových dekretů, pobrala nejvíc hlasů na sasko-českém pomezí. Vůbec nejvíc v okrsku Saské Švýcarsko – Východní Krušnohoří, téměř třetinu všech odevzdaných! A tak to jde podél českých a také polských hranic dál,“ shrnuje výsledky na svém blogu na serveru Aktuálně,cz Laně. Zlom pak nastává na pomezí Saska a Bavorska, tedy v místě bývalé sovětské zóny Německa a SRN. A zatímco v Sasku AfD na některých místech dominuje, v Bavorskou rozhodně takový úspěch neměla. „Hraje v tom jistě roli především faktor zaostalosti, 'nostalgie', zastydlého komunismu alias nacismu v 45 let Sověty okupované zóně, která se si cynicky říkala demokratická a i s využitím zkušeností bývalých nacistů uplatňovala tuhý policejní režim na jedné a bohatství a demokratického vývoje v Bavorsku na druhé straně. Uprchlíků pobralo bývalé východní Německo nejméně, zato se tam proti nim ozývalo nejvíc křiklounů, docházelo tam k zapalování ubytoven pro uprchlíky, pomocí falešných zpráv nejspíš ruské produkce se tam AfD, jež má k putinskému Rusku mírně řečeno kladný vztah, dařilo rozsévat strach z imaginárního uprchlického nebezpečí,“ píše turkolog.

Nezanedbatelný podle jeho slov může být vliv ruské tajné služby zejména v okolí bývalé Putinovy rezidentury - Drážďan. „Ale co když tam mohou být ještě jiné důvody. Chtělo by se věřit, že geografické sousedství s Českem a s Polskem nesvědčí ještě o něčem jiném. Třeba o tom, proč obyčejný Brit na venkově hlasoval pro brexit, tedy proti přítomnosti pracovníků z východoevropských zemí EU, v německém případě možná ještě i proti nákupním nájezdům Čechů a hlavně Poláků. Našinec možná slyší trávu růst, ale má v hlavě stále moudrost předků: Bavoráci, to byli v jádru bodří chlapíci, ale Prušáci, Sasíci, ti byli za války nejfanatičtější a nejukrutnější. Chce se říct: i Reinhard Heydrich byl 'východní' Němec,“ připomíná Laně historii. Doufá proto, že Německo, které je podle jeho slov dnes v podstatě světovou baštou demokracie, najde samo očistné mechanismy proti přízrakům minulosti, které mohou být nebezpečné i pro Čechy. „Pro nás je však zarážející, že AfD si oblíbil náš bývalý prezident Václav Klaus. Jeho rétorika je u nás naštěstí už dávno okrajová (pokud ovšem neobživne v jeho potomkovi).Podporuje-li však partaj, která oslavuje wehrmacht, nebo je pro zrušení Benešových dekretů a má úzké vztahy s putinským Ruskem, zatímco donkichotská obava z oživení nároků sudetských Němců byla naopak Klausovi záminkou pro sabotování Lisabonské smlouvy, pak tento zřejmý rozpor překlenuje pouze jediné: snaha podkopat EU a ve prospěch Putinova Ruska. Však si Klaus podobně jako jeho kumpán Zeman padají s Putinem do náruče, nebere si servítky Laně. Varuje také, že bez EU, ale zato s Klausem a AfD, by se Češi se opět mohli ocitnout mezi „dvěma mlýnskými kameny, dvěma imperialistickými velmocemi Ruskem a Německem“. „Tam by nás mohlo dovést ono falešné a plané vzývání suverenity bez Bruselu. Co by to znamenalo pro nás, ale i pro Polsko, které také trpí krátkozrakým, leč ostře protiněmeckým nacionalismem a historicky zcela pochopitelným strachem z Ruska, kdyby v Evropě zavládla ta populisty vzývaná 'spolupráce suverénních států' ovládaných protichůdnými nacionalismy, partajemi jako AfD, rakouskými Svobodnými, Národní frontou Marie Le Pen či partají Geerda Wilderse Až by se třeba Kaczyňského polské Právo a spravedlnost začalo přebíjet s AfD, kdo komu co dluží. Kdopak by to asi vyhrál? Co naše 'suverenita' bez EU zato vydaná napospas AfD a Putinovi? Směšná, ale zároveň děsivá představa. Jediným garantem naší demokracie a ekonomické prosperity je EU. Demokracie, nikoliv nacionálfašismus, kam by nás táhl Klaus a po něm i Zeman. To už si bohužel Evropa vyzkoušela. Členství v EU je naším prvořadým národním zájmem. Gottseidank für Mutti Merkel!“ dodává zostra Laně.

Související

Turkolog, diplomat a první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně

Zeman humanistou? Za výrok ke genocidě ho sepsul diplomat

Praha - Bývalý diplomat v Turecku Tomáš Laně se zamýšlí nad Zemanovou reakcí k masakru Arménů z roku 1915 ze strany Osmanské říše, které označil za jedno z největších zvěrstev. Český Parlament v týdnu přijal rezoluci, která masakr označuje za genocidu. Podle Laněho je zcela běžné a správné, že ministerstvo zahraničí zareagovalo na následnou kritiku Turecka prohlášením, že parlament nevyjadřuje stanovisko vlády. Zeman však dle slov Laněho používá v hodnocení zahraničněpolitických záležitostí dvojí metr. Píše o tom na blogu serveru Aktuálně.cz.

Více souvisejících

Tomáš Laně Volby v Německu Alternativa pro Německo (AfD) Václav Klaus Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy