Čeká nás jen smrt. Syrský zběh promluvil o poměrech v Asadově armádě

Damašek - Ghayath Abd Alaziz už od dětství toužil vstoupit do armády. Jeho neoblíbenější hračkou byl plastový vojáček. „Nikdy jsem si nepředstavoval, že přijde den, kdy objevím, že tato armáda a všechny její sliby jsou jedna velká lež,“ hodnotí své tříleté působení v syrské armádě, na jehož konci se rozhodl dezertovat. Jeho svědectví přinesl Middle East Eye.

Alaziz začal sloužit v roce 2010, rok před začátkem revoluce. Mělo se jednat o rok a půl služby, ale nakonec díky válce z toho vylezly tři roky. „Kdybych byl stále v Sýrii, možná bych ještě sloužil," říká. Pocit, že s touto válkou a syrskou armádou je něco špatně, začal mít v roce 2013, když rebelská skupina Jaysh al-Islam (Armáda Islámu) oblehla jeho jednotku. „Začal jsem cítit, že bojujeme se dvěma nepřáteli zároveň. Jedněmi vně zdí a druhými uvnitř, mezi námi."

Těmi vnitřními nepřáteli byli zkorumpovaní důstojníci, kteří většinu dostupných potravin přemisťovali ze skladů do svých osobních pokojů, nechávaje obyčejným vojákům jen „drobky, zatímco bojovníci Armády Islámu zabraňovali, aby nějaké jídlo přišlo skrze ně." Později zjistil, že úředníci mající na starosti zásobování a podporu dávali přednost prodloužení jejich pobytu ve městě Adra, mimo obležené oblasti, kde kradli v opuštěných domech, zatímco „pět nebo šest z nás uvíznutých uvnitř obležené plochy zemřelo každý den kvůli hladu nebo bombardování."

Kromě hrůz hladovění byl jeho oddíl každý den pronásledován děsivostí denních bojů a okupace. Jakýkoli pokus jít po nekrytých komunikacích byla sebevražedná mise, během které jste mohli být zabiti buď palbou odstřelovačů nebo jedním z minometným granátů vypálených bojovníky Armády Islámu, popisuje denní nesnáze, se kterými se musel potýkat. Válka na člověka doléhala i v relativním bezpečí jeho úkrytu. Skrze reproduktory neustále se ozývaly výzvy k vzdání se, které vytvářely jakýsi druh psychologické války. Alaziz říká, že nevěděl co dělat, byl zcela pohlcen strachem a nebyl schopen udělat žádné rozhodnutí. Jediné, co věděl, že chce být pryč.

Psali jsme: V Sýrii pokračují boje o vodu, IS odpálil na tržišti cisternu s palivem. Desítky mrtvých  

Bod zlomu

Příležitost k útěku přišla z nečekané strany. Během jednoho z obzvláště intenzivních bojů byl jeho tank zasažen raketou a Alaziz byl zraněn. Bojoval s tím, aby zůstal při vědomí, ale nakonec podlehl a probudil se po sedmi hodinách na nemocničním stole, stále v obležené oblasti, s popálenou rukou a hlavou plnou ran a šrapnelů. „Nikdy nezapomenu tu scénu: vojáci s chybějícími částmi těla, jiní v bezvědomí. Jediný mužský zdravotník v pokoji se snažil pečovat o všechny najednou, nemožný úkol," popisuje obraz, který se mu vpálil do paměti.

V nemocničním pokoji zůstal měsíc a půl. Byla to doba, kdy se cítil úplně nejhůř, bez jídla a bez naděje. Vojáci museli jíst trávu a plevel a on sám byl šťasten, když mu jeden kolega přinesl trs plevele. Přes nuzné podmínky je jejich plukovník každý den ujišťoval, že „jejich vláda na ně nezapomene."

Důstojník toužil po povýšení, vysvětluje Alaziz, a proto posílal falešné zprávy, podle kterých byla situace pod kontrolou. Odznak hodnosti, o který usiloval, sestával ze dvou mečů a orla na každém rameni. „ Představoval jsem si, že každý meč by odříznul naše hlavy tisíckrát předtím, než by se dostalo na jeho povýšení, zatímco by orel hřadoval na jeho rameni, dívajíce se na naše těla."

Psali jsme: Role USA v Sýrii? Totální debakl Obamy, Washington pocítí důsledky  

Nakonec podpůrné vojsko prolomilo obležení a evakuovalo raněné. Alaziz byl přemístěn do nemocnice v Haraštu, kde mu lékaři z hlavy vyndali 11 šrapnelů, každý o velikosti mravence. Šest z nich mu zůstalo v hlavě, protože by jejich odstraněním lékaři riskovali jeho smrt. Dostal tři měsíce odpočinku, po kterých se měl navrátit do armády. Během té doby sledoval zprávy a uvědomil si, že neví, pro koho a proč vlastně bojuje. Nechtěl být zapojen do masakrů nevinných, které se děly po celé Sýrii. Rozhodl se dezertovat.

Dezerace provázaná komplikacemi

Pomocí přátel uprchl do Libanonu. Jeden z nich mu dal svůj průkaz totožnosti, protože armáda měla ten jeho. Byl to mladý muž z Kusajru, města na hranicích s Libanonem, který byl řízen bojovníky Hizballáhu. Na jednom kontrolním stanovišti v Bejrútu jeden z vojáků při kontrole jeho údajů řekl ostatním: „Tento odporný člověk je z Kusajru." Bili ho téměř půl hodiny, zatímco důstojník z kontrolního stanoviště s úsměvem přihlížel. Alaziz ztratil v důsledku bití zub a byl přesunut na šiítskou policejní stanici v jižním Bejrútu. Třetí den byl propuštěn s tím, aby si dal své údaje do pořádku nebo aby opustil zemi. Ani jedno nemohl učinit.

Po tři roky se tak skrýval v Bejrútu, mezi svými přáteli a příbuznými, Pracoval jako jazykový instruktor a revoluční novinář, daleko od hnutí v ulicích města, ve strachu z náhlých kontrolních stanovišť. Ven vycházel jen kvůli velmi důležitým schůzkám. V říjnu jej Itálie akceptovala jako uprchlíka. „Dnes jsem v Itálii, v zemi, která respektuje člověka bez ohledu na jeho sektu, rasu nebo původ. To je přesně to, co se Syřané snaží taktéž dosáhnout skrze revoluci. Ale bohužel toho dosáhneme jen, pokud utečeme. V naší zemi získáme jen smrt," říká.

„Jsem dezertér a budu to vždy říkat bez studu. Ztratil jsem mnohé v mé zemi. Ztratil jsem mou rodinu, mé přátele, mé vzdělání a mé sny," neskrývá Alaziz svou minulost. „Ale já neztratím mou víru, že jsem učinil to, co bylo správné, mou víru, že jsem dezertoval, abych nezapříčinil, že jiní by ztratili jejich rodiny, jejich přátele a jejich sny."

Související

Sýrie

Sýrie ani po deseti letech války není bezpečná pro návrat uprchlíků

Deset let od propuknutí války v Sýrii situace v zemi stále není bezpečná pro návrat uprchlíků. Podle agentury Reuters to dnes uvedli vyšetřovatelé OSN, kteří se zabývají válečnými zločiny. Míra násilí se podle jejich informací v Sýrii zvyšuje, nadále rovněž dochází k porušování lidských práv, včetně svévolného zatýkání ze strany vládních sil.

Více souvisejících

Syrská krize Armáda Sýrie Sýrie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy