Mela před tureckým parlamentem: Policie násilím rozehnala odpůrce Erdogana

Ankara - Před tureckým parlamentem se dnes konala demonstrace proti chystaným změnám ústavy, které mají posílit moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Policie stovky lidí rozehnala slzným plynem a vodními děly.

Dnešní protest před parlamentem svolala opoziční Lidová republikánská strana (CHP), která je druhou nejsilnější stranou v parlamentu. "Snaží se udělat z demokratického parlamentního systému totalitní režim," prohlásil předseda strany CHP Kemal Kiliçdaroglu. Stejně jako další kritici změn se tato opoziční strana obává, že reformy umožní prezidentovi (zřejmě Erdoganovi) koncentrovat příliš velkou moc.

Podle reformy, jejíž schválení v parlamentu se očekává zhruba po dvoutýdenní debatě, by Erdogan (62) získal možnost vládnout další dvě pětiletá období, což znamená do roku 2029. O změnách ústavy by měli Turci hlasovat v referendu, jež by se podle dnešního prohlášení vicepremiéra Nurettina Canikliho mohlo konat už začátkem dubna. Plně v platnost by měly reformy vstoupit v roce 2019, na kdy jsou plánovány prezidentské volby.

Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) argumentuje tím, že prezidentský systém pomůže ke stabilitě země.

Psali jsme: Erdogan posiluje svou moc: Změna ústavy zavede prezidentský systém, čistky pokračují  

Plánované změny by měly udělat hlavou výkonné moci prezidenta, který jmenuje vládu. Zruší se tak funkce premiéra. Prezident bude moci také zůstat v čele své strany, což teď není možné, bude navrhovat rozpočet a moci vyhlašovat výjimečný stav.

Měl by se také zvýšit počet poslanců z 550 na 600, snížit minimální věk zákonodárců z 25 na 18 a sjednotit termín konání prezidentských a parlamentních voleb. Prezident Erdogan ale vládne už nyní v zemi pevnou rukou, i přes dosavadní parlamentní systém.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan Demonstrace v Turecku

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy