Syrská armáda převzala kontrolu nad zdrojem vody pro Damašek

Damašek - Syrské vládní síly dnes převzaly kontrolu nad strategickým údolím Barada, kde se nachází hlavní zdroj vody pro metropoli Damašek.

Jde o součást dohody s povstalci, kteří oblast ovládali a nyní mají zaručen odchod. S odvoláním na zdroje libanonského hnutí Hizballáh bojujícího na straně syrské armády o tom informovala agentura Reuters.

Vláda se nedávno se vzbouřenci domluvila na opravě poškozeného zdroje, který nefungoval od konce prosince, takže se z něj voda dostávala jen k asi 70 procentům obyvatel Damašku a jeho okolí. Režim prezidenta Bašára Asada obviňoval rebely z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodní soustavu poničilo bombardování ze strany vládních sil.

Od 30. prosince panuje mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci příměří, které zprostředkovaly Rusko, Turecko a Írán. Ozbrojenci, kteří v údolí Barada působí, nejsou podle Asada do dohody o klidu zbraní zahrnuti.

Související

Sýrie

Sýrie ani po deseti letech války není bezpečná pro návrat uprchlíků

Deset let od propuknutí války v Sýrii situace v zemi stále není bezpečná pro návrat uprchlíků. Podle agentury Reuters to dnes uvedli vyšetřovatelé OSN, kteří se zabývají válečnými zločiny. Míra násilí se podle jejich informací v Sýrii zvyšuje, nadále rovněž dochází k porušování lidských práv, včetně svévolného zatýkání ze strany vládních sil.

Více souvisejících

Syrská krize Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy