Útoky v Sýrii neskončí? Přijdou další, a hodíte je na nás, bojí se Kreml

Moskva – Podle Kremlu existuje reálná šance, že na mnoha místech Sýrie může dojít k chemickým provokacím. Cílem těchto provokací je pak vyvolání záminky pro případný další útok ze strany Spojených států.

O připravovaných chemických provokacích na území Sýrie informovaly ruské zdroje ministerstva obrany, které v zemi zmítané válkou působí. V oblastech Khan Shaykhun, poblíž letiště Jira, oblasti Gutu a na západní předměstí Aleppa jsou prý dováženy skupiny mezinárodních teroristů. Pro noviny Rossijskaja Gazeta to uvedl náčelník generálního štábu Sergej Rudskoy. Informace o možné provokaci později zmínil i prezident Putin.

Důvodem této aktivity je podle Rudskoye snaha vytvořit záminku, kterou by teoreticky syrská vláda měla, aby použila chemické zbraně. Tento útok, který by "údajně spáchala syrská armáda", má tak za úkol vyprovokovat nové americké útoky. To, kdo případný chemický útok spáchá, by Spojené státy prý neřešily. 

Podle něj zbylo z celkem 12-ti skladů chemických zbraní pouze dva. A ty jsou na území, které ovládá "tzv. syrská opozice". Sýrie tak prý splnila smluvní závazek Úmluvy o zákazu chemických zbraní. V této souvislosti generál připomněl americký útok ze 7. dubna, kdy USA nečekaly na výsledky šetření, kdo použil chemické zbraně v Idlibu a v rozporu s mezinárodním právem zaútočily na syrskou leteckou základnu. Naznačil tak, že případný chemický útok, který by se stal záminkou k americkému zásahu, bude provokací ze strany rebelů. Syrská vláda totiž podle něho již žádnými chemickými zbraněmi nedisponuje. 

Za chemickým útokem v Sýrii, při kterém minulý týden zemřelo na 90 osob a další stovky byly zraněny, však stojí podle deníku The Times a agentury AP syrská armáda věrná prezidentu Bašáru Asadovi.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie USA (Spojené státy americké) plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy