Egypt po teroru v mešitě drží smutek, policie má maximální pohotovost

Káhira - V Egyptě začal třídenní státní smutek vyhlášený po bezprecedentním teroristickém útoku na severu Sinaje, kde kupina ozbrojenců tam v pátek přepadla mešitu a pozabíjela 305 osob. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale spekuluje se, že šlo o akci radikálů napojených na Islámský stát.

Útočníci si jako terč vybrali mešitu Ravda využívanou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou radikálové neuznávají.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo maximální pohotovost všem svým útvarům ve všech provinciích. Tisková agentura MENA informovala o posilách, které mají zajistit ochranu objektů klíčových pro fungování země. Zvláštní pozornost úřady věnují místům navštěvovaným turisty, státním institucím, policejním stanicím či bankám i dalším objektům, u kterých předpokládají zvýšené riziko útoku.

Na silnicích jsou častější kontroly automobilů, posílila se bezpečnostní stanoviště na výjezdových a příjezdových trasách u větších měst a na ulicích je vidět větší množství policejních hlídek, než je obvyklé. Policie mimo jiné důkladně kontroluje všechna vozidla i osoby pohybující se tunelem Ahmada Hamdího, který je oblíbenou spojnicí mezi Sinajským poloostrovem a africkou pevninou.

Přímo na poloostrově policejní a vojenské jednotky pokračují v operaci namířené proti pachatelům útoku, kterým se z místa podařilo uprchnout.

Související

Abd Fattáh Sísí

Při egyptské protiteroristické operaci bylo na Sinaji zabito 53 radikálů

Káhira - Egyptští vojáci a policisté zahájili minulý pátek operaci, která byla podle úřadů namířena proti "teroristickým i kriminálním živlům a organizacím". V minulém týdnu bezpečnostní složky zlikvidovaly 53 islamistických radikálů a dalších 650 lidí podezřelých z islamistického extremismu zadržely. 

Více souvisejících

Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017) Egypt Teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy