Nejhorší teror v Egyptě má přes 300 obětí. Kdo ještě dýchal, toho nemilosrdně dorazili

Káhira - Nejhorší teroristický útok v dějinách Egypta si vyžádal přes 300 mrtvých. 25 až 30 ozbrojenců s černým praporem Islámského státu (IS) přijelo 24. listopadu 2017 v pěti vozech SUV k mešitě Ravda ve městě Bir al-Abd a zaujalo pozice u vchodů a oken.

V okamžiku, kdy místní imám zahájil modlitby, začali útočníci střílet a házet granáty na přibližně 500 lidí, kteří byli v mešitě. Při útoku přišlo o život 311 lidí, včetně 27 dětí, a 122 dalších osob bylo zraněno. Podle některých svědků vraždění trvalo asi 20 minut.

Mezi věřícími propukl křik a nářek vyvolaný bolestí a strachem. Část lidí v panice zamířila ke dveřím, část se drala k oknům ve snaze dostat se ven, ale i tam na ně čekala smrt. Útočníci byli podle svědků při masakru natolik klidní, že po prvním kole střelby metodicky kontrolovali oběti, zda nejeví nějaké známky života. Ty, kteří se hýbali nebo dýchali, nemilosrdně stříleli do hlavy nebo do hrudi. Když k mešitě přijely záchranky, zahájili palbu i na ně. Pak nastoupili do svých aut a ujeli.

Podle místních obyvatel si pachatelé terč útoku vybrali záměrně kvůli tomu, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

Ke zločinu se doposud nikdo nepřihlásil. Neučinila tak ani organizace IS, pod jejímž praporem útočníci vraždili a která je hlavním podezřelým.

Egyptská armáda v odvetě za hrůzný zločin zahájila letecké údery na cíle radikálů v horách v okolí Bir al-Abdu. Armáda poté oznámila zničení několika vozidel, která byla při útoku použita, a zabití neupřesněného počtu prchajících teroristů. Letadla podle vojáků rovněž zničila několik základen radikálů.

Egyptské úřady dlouhodobě přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Související

Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.
Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Egypt Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy