Tisíce Syřanů hledají své příbuzné, Červený kříž je zavalen žádostmi o pomoc

Damašek - Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je zavalen žádostmi Syřanů, kteří potřebují pomoc při hledání svých blízkých. Novinářům to řekl šéf této organizace Peter Maurer. Podle něj MVČK dostal v minulém půlroce 13.000 takových žádostí. Syrská válka trvá od roku 2011 a podle bilance OSN má přes 360.000 obětí.

Maurer řekl, že žádostí nebývalo přibylo, donedávna se jejich počet pohyboval v řádu stovek. Situaci připisuje faktu, že syrští uprchlíci se postupně vracejí do míst, kde se už nebojuje, a hledají své rodiny. Žádosti přicházejí z celého syrského území, ale také z okolních zemí i odjinud. Zatím se podařilo sjednotit velmi málo rodin, podle Maurera kolem padesáti.

"Chceme rozšířit své kapacity, abychom mohli prověřit další detaily těch žádostí. Nemáme přístup do vojenských věznic a do zařízení tajné služby a v této chvíli ani do věznic spravovaných opozicí," upozornil Maurer.

Navíc se podle něj pátrá i po pohřešovaných cizincích, kteří přišli do Sýrie bojovat na straně Islámského státu a Al-Káidy. Maurer řekl, že pracovníci MVČK dostali možnost sejít se s opozičními bojovníky, které zadržují na severu Sýrie kurdské jednotky, jež se podílely na boji proti radikálům. Stejně tak personál MVČK dostal možnost hovořit s příbuznými těchto bojovníků. Jejich rodiny jsou nyní soustředěny do táborů.

Podobný tlak rodin při hledání pohřešovaných příbuzných existuje také v Jemenu a Iráku, upozornil Maurer.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Červený kříž

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy