Bojiště 21. století? Analytici píchli prstem do mapy a ukázali místo dalšího konfliktu

Bejrút - V Libanonu proběhly v neděli volby do parlamentu. Jejich výsledky mohou mít významné následky pro blízkovýchodní složitou mozaiku, protože ukáží, zda-li Libanon se cítí být spíše součástí sunnitského tábora soustředěného kolem Saúdské Arábie nebo zda v něm bude hlavní slovo mít šiítský Hizballáh, spjatý s Íránem. Podle serveru Newsweek ale Libanon je důležitý i pro nového hráče na blízkovýchodní scéně, Rusko, pro které představuje další pole, na kterém může zápasit o dominanci na Blízkém východě s USA.

V Sýrii je zcela jasné, že Rusko a Hizballáh jsou na jedné lodi spolu s Íránem. Jejich protivníky jsou Saúdská Arábie a Izrael, kteří si nepřejí pokračování režimu Bašára al-Asada. Syrské „stranické napětí“ se přesunulo i do oblasti rozmanité libanonské politiky. Na jednu stranu zde je prosaúdská sunnitská strana Hnutí budoucnosti, která si podle předběžným výsledků voleb pohoršila, na druhou stranu na Írán navázaný a Izraelem velmi nenáviděný Hizballáh, který zřejmě vyhrál volby. Izrael už řekl, že nebude rozlišovat mezi hnutím a Libanonem v případě budoucí války.

Posílení pozice Hizballáhu v libanonské politické sféře je pro Rusko dobrou zprávou z toho důvodu, že v jeho případě lze očekávat větší proruský hlas. Nicméně, Rusko není zcela jednoznačným spojencem šiítského hnutí a z určitého hlediska může být jeho vítězství překážkou jeho dlouhodobějším plánům v regionu.

Rusko na rozdíl od USA, které považují Hizballáh za teroristickou organizaci, preferuje multipolární politiku na Blízkém východě. Ačkoliv stojí v otázce Sýrie na straně Íránu a Hizballáhu, pokouší se o navázání mnoha různých vazeb na ostatní blízkovýchodní aktéry, včetně hlavních spojenců USA v regionu, Izraele a Saúdské Arábii. Tím se významně liší od USA, které zaujímají více jednostranné pozice.

Rusko má pro takový přístup různé důvody. Pragmatická spojení jsou dobrá pro hlavní ruskou obchodní komoditu dodávanou na Blízký východ – zbraně, poukazuje Neil Hauer, bezpečnostní analytik se specializací na Rusko a Sýrii. Rusko se pokouší nahradit USA jako hlavní armádní zásobovače zvláště v těch zemích, které mají s USA nyní poněkud nalomené vztahy, jako např. Turecko či Egypt.

Jeden z takových armádních obchodů ve výši 1 miliardy dolarů se měl týkat i Libanonu. Ruské zpravodajské médium Sputnik News ve své arabské mutaci referovalo v únoru, že ruský premiér Dmitrij Medveděv měl nařídit ruské armádě, aby se vytvořila vojenské vazby s Libanonem, konkrétně aby docílila otevření libanonských přístavů ruským válečným lodím. Absence těchto zpráv v anglických a jiných mainstreamových médiích a absence dalších zpráv o miliardové armádní dohodě podle Newsweek naznačuje, že toto úsilí asi nešlo tak hladce, jak se plánovalo.

Podle Hauera mohl tento obchod být mířen nikoliv na posílení Hizballáhu, nýbrž na posílení libanonské armády právě proti šiítským milicím. O totéž už předtím usilovaly USA. Ruské následování tohoto plánu odhaluje jeho širší ambici být viděn jako někdo, kdo významně zasahuje do křehké politické mapy na Blízkém východě a s nímž musí USA počítat, podotýká Hauer.

Hizballáh představuje pro Rusko poněkud divokou kartu, která může zvrátit toto jeho úsilí o postavení hlavního blízkovýchodního „jednatele“. Zvláště je nespokojené s izraelskými odvetnými akcemi proti Hizballáhu v Sýrii, které jak ohrožují Asadův režim, tak hrozí, že mezi Izraelem, Hizballáhem a Íránem vypukne větší válečný konflikt, který by shodil do plamenů Ruskem pečlivě budovanou pozici blízkovýchodního „mírotvůrce“.

Právě obavy z ničivého konfliktu mezi Izraelem a Íránem může být motivujícím faktorem pro Libanon, aby se obrátil na Rusko jakožto na zprostředkovatele mezi stranami, který zabrání vypuknutí války, v níž je jasné, na jaké straně by stály USA. Takový konflikt by se mohl totiž výrazně dotknout křehkého míru uvnitř země, která si prošla v poměrně nedávné době hrozivými občanskými válkami. Pro Rusko představuje Libanon laboratoř toho, jak skutečně významný je jeho vliv v regionu a zda dokáže udržet na uzdě Hizballáh, zabránit válce mezi Izraelem a Íránem a tím prakticky vyšachovat USA.    

Související

Více souvisejících

libanon Rusko Hizballáh Izrael Írán

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 5 hodinami

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 8 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 8 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael slibuje odvetu. Reakce na raketový útok Íránu bude rázný

Izraelský bezpečnostní kabinet, svolaný premiérem Benjaminem Netanjahuem, údajně rozhodl, že Izrael na úterní raketový útok Íránu odpoví ráznou odvetou, kterou však předem zkoordinuje se Spojenými státy. O tomto rozhodnutí informovala izraelská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy