Kuvajt předal v Radě bezpečnosti návrh rezoluce o Palestincích

Kuvajt - V Radě bezpečnosti OSN v pondělí začne debata o rezoluci, která má odsoudit postup Izraele proti palestinským demonstrantům a vyzvat k ustavení mezinárodní ochranné mise na palestinských okupovaných územích. Navrhovatelem textu, který dnes dostali členové rady, je Kuvajt. Očekává se, že Spojené státy jako spojenec Izraele a stálý člen rady použije právo veta.

K prosazení textu je potřeba aspoň devět z 15 hlasů rady, přičemž nikdo z pěti stálých členů nesmí použít veto. Kdy se bude hlasovat, zatím není jasné. Kuvajt je nyní jedním z deseti nestálých členů RB OSN.

Návrh Kuvajtu je reakcí na krvavé události na hranici palestinského Pásma Gazy, kde při protestech od konce března zahynulo přes 110 demonstrantů, z toho asi 60 v jednom dni, a to v pondělí 14. května. Spojené státy už téhož dne zablokovaly návrh Kuvajtu, který vyjadřoval rozhořčení a politování nad zabíjením Palestinců.

Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon označil nový návrh za "hanebný". Jde podle něj o podporu válečných zločinů páchaných palestinským radikálním hnutím Hamás proti Izraeli. Podle Izraele je organizátorem protestů právě Hamás, který vládne Pásmu Gazy a záměrně prý posílá demonstranty na smrt do prvních linií k hranici.

Danon v reakci na rezoluci řekl, že "cynismus a snaha o překroucení pravdy spadla na nové dno". "Izrael bude nadále bránit své území a občany proti teroru a vražednému násilí Hamásu," řekl.

Návrh požaduje také ukončení blokády Pásma Gazy a bezpodmínečné otevření hraničních přechodů. Izrael jejich provoz omezuje s poukazem na své bezpečnostní zájmy. Dále návrh pověřuje generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a blízkovýchodního zmocněnce OSN Nikolaje Mladenova, aby pomohli chránit civilisty a vytvořili prostor pro dialog.

Související

Těžba ropy

Jedné z nejbohatších ropných zemí dochází hotovost, varuje Bloomberg

Když v roce 2016 tehdejší kuvajtský ministr financí Anas Sálih varoval, že nastal čas snížit výdaje a připravit se na život po ropě, setkal se s posměchem od obyvatel, kteří vyrůstali na zdánlivě nekonečném toku petrodolarů. O čtyři roky později ale jedna z nejbohatších zemí světa nemá dost peněz na pokrytí výdajů a prudký pokles cen energií vyvolává otázky ohledně dalšího fungování států v Perském zálivu, píše agentura Bloomberg.

Více souvisejících

Kuvajt palestina OSN Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy