Začíná nejhorší humanitární krize na světě? Z Washingtonu přišlo vážné varování

NÁZOR - Nejhorší humanitární krize na světě se může ještě zhoršit, varuje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník v něm nabádá vládu Spojených států, aby tlačila na nastolení míru v Jemenu, jelikož země je na pokraji masového hladomoru a zažívá mimořádnou epidemii cholery.

Dobrodružství je třeba zastavit

V Jemenu, kde hrozí hladomor 8 milionům lidí a řádí nejhorší epidemie cholery v dějinách země, se stal nejdůležitější přístav Hudajda dějištěm nové ofenzivy v již tři roky trvající občanské válce, poukazuje renomovaný deník. Nastiňuje, že jemenské síly podporované Spojenými arabskými emiráty a Saúdskou Arábií se snaží obklíčit a dobýt město se sedmi set tisícovou populací, transitní bod 70% humanitární pomoci, která udržuje naživu miliony civilistů.   

"Spojené státy, které poskytují saúdsko-emirátské alianci zbraně a zpravodajské informace, by měly využít své páky a zastavit toto neuvážené dobrodružství," apeluje editorial. Připomíná, že Saúdové a jejich spojenci zasáhli v Jemenu před třemi lety s cílem pomoci porazit húsíské rebely, kteří dobyli metropoli San'á, avšak konflikt brzy přerostl v zástupnou válku s Íránem, který Húsíům údajně dodává rakety, jimiž jsou ostřelována saúdská města.

Pro Saúdy a jejich spojence se tažení stalo bažinou, při náletech zahynuly tisíce lidí, ale nepodařilo se znovudobýt větší část země, poukazuje washingtonský server. Dodává, že mezitím v Jemenu doslova zkolabovaly zdravotní péče a zásobování potravinami, v důsledku čehož se miliony Jemenců ocitly odkázaných na mezinárodní pomoc.

Saúdové a jejich zastánci ve Washingtonu tvrdí, že pokud budou z Hudajdy vyhnáni Húsíové, zlepší se dodávky pomoci a skončí pašování íránských raket, uvádí americký deník. Odkazuje však na názor humanitárních organizací, podle kterých se stávající ofenziva zřejmě potká s tuhým odporem a i kdyby byla nakonec úspěšná, potrvá týdny či měsíce, přičemž jakékoliv delší přerušení dodávek do přístavu může zemi uvrhnout do hladomoru a naprosto znemožnit jakýkoliv boj s šířící se cholerou, kterou již onemocnělo více než milion lidí.  

"Vojenská eskalace je obzvláště nesmyslná, protože přichází v momentě, kdy se zlepšuje výhled na politické urovnání," pokračuje prestižní server. Připomíná, že zmocněnec OSN Martin Griffiths se příští měsíc chystá prezentovat Radě bezpečnosti OSN plán na mírové rozhovory a povzbudivá je zjevná ochota jednat na straně húsíských vůdců, kteří představili detailní plán na zastavení bojů v jednotlivých provinciích, včetně raketových útoků na Saúdskou Arábii.

Americké paky již zafungovaly

Problém zůstává postoj Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, které myšlenku takového urovnání odmítají, konstatuje Washington Post. Zdůrazňuje, že především Spojené arabské emiráty mají zřejmě větší zájem na konsolidaci své kontroly nad jemenskými přístavy než na ukončení války.  

V tomto momentu by se do situace měly vložit USA, apeluje vlivný deník. Poukazuje, že jak Obamova, tak Trumpova administrativa poskytly saúdské koalici omezenou podporu, ačkoliv se snažily krotit bezhlavé bombardování a prohlubování humanitární krize.

Americký prezident Donald Trump například loni, když Saúdové vyhlásili devastující blokádu Hudajdy, vydal prohlášení, v němž vyzval Rijád k bezodkladnému umožnění přísunu potravin, vody a léků k Jemencům, kteří je zoufale potřebují, připomíná renomovaný server. Dodává, že blokáda byla následně brzy odvolána.

"Nyní, v rámci své stupňující se kampaně proti Íránu, (Trumpova) administrativa slibuje větší podporu Saúdská Arábii a emirátům a navzdory tvrdému odporu v Kongresu se snaží prodat těmto spojencům munici za další dvě miliardy dolarů," upozorňuje editorial. Americkou administrativu nabádá, aby namísto toho raději žádala od Saúdů seriózní zapojení do mírových rozhovorů a od emirátů zastavení jejich postupu u Hudajdy.  

Související

Více souvisejících

Jemen USA (Spojené státy americké) Saúdská Arábie spojené arabské emiráty humanitární krize

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy