V přístavu Hudajdá se opět rozhořely boje. Rostou barikády, hloubí se zákopy

V jemenském přístavu Hudajdá byly dnes obnoveny boje mezi šíitskou opozicí a vládním vojsky. Obě strany dosud zachovávaly příměří dojednané v prosinci na rozhovorech ve Švédsku. Přístav je klíčový pro přepravu humanitární pomoci do Jemenu.

Na rozhovorech se dohodlo, že šíité i vláda z města stáhnou své bojovníky, což se ale nestalo. Obě strany zůstaly na svých pozicích, ale zachovávaly klid zbraní.

Podle dnešních informací tamních bezpečnostních sil a svědků se dnes bojovalo na liniích na východě a jihu města. V noci bylo bylo slyšet dělostřeleckou palbu. Obě strany začaly znovu vršit barikády a hloubit zákopy. V obytných čtvrtích bylo vidět sanitky, ale není jasné, zda si boje vyžádaly oběti.

Scenes of bombing the trade & commercial compound of Thabit brothers with mortar shells by #Houthi_Iranian_Militias in #Hodeidah . The compound hosted a number of meetings for the Joint redeployment Coordination Committee. A large fire erupted damaging all factory equipment. pic.twitter.com/B3A11cmkTJ

— معمر الإرياني (@ERYANIM) 9. března 2019

V jemenském konfliktu, který trvá od roku 2014, bojují proti šíitům, podporovaných Íránem, vládní jednotky, za nimiž stojí koalice vedená Saúdskou Arábií. Vládní strana obvinila v minulých dnech šíity, že se odmítají stáhnout ze svých pozic, jak jim stanovila prosincová dohoda.

Podle ní po stažení obou stran mělo město přejít pod správu policie a místních úřadů a Hudajdá stejně jako další dva přístavy měly spadat pod dohled OSN. Obě strany v prosinci rovněž souhlasily s výměnou zajatců. Žádný z těchto bodů splněn nebyl.

Dnes byly hlášeny boje nejen z Hudajdy, ale také z provincie Hadždža. Před boji uprchlo několik set lidí. Bývalý provinční guvernér v prohlášení šíity obvinil ze zatýkání a vraždění zajatců a členů místních kmenů.

Jemenská válka, v níž padlo podle nejstřízlivějších údajů 10.000 lidí, vyvolala velkou humanitární krizi. OSN oznámila, že pomoc a ochranu potřebují čtyři pětiny z tamních 28 milionů občanů.

Související

Více souvisejících

Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy