Kdo má v islámu největší autoritu? Muslimové vůdce IS odsuzují, s jeho názory však často souhlasí, ukázal průzkum

K islámu se hlásí více než miliarda lidí, což z něj činí druhé nejrozšířenější náboženství na světě. Nejvlivnější hlasy islámského světa tak mají nezanedbatelný vliv. Kteří to však jsou? Odpověď na tuto otázku se pokusila najít studie Baker Institute for Public Policy.

Výzkumníci vyzpovídali respondenty z 12 islámských zemí na Blízkém Východě -  z Bahrajnu, Egypta, Íránu, Jordánska, Kuvajtu, Maroka, Libanonu, Kataru, Saúdské Arábie, Tuniska, Turecka a SAE. Vybrali vždy šest osob s náboženskou autoritou v dané zemi a sedm osob, které drží náboženskou autoritu napříč zeměmi. Výzkumníci se respondentů ptali jak přímo na danou osobou, tak i nepřímo prostřednictvím představení jejích názorů, aniž by zmiňovali její jméno. Důvodem byla citlivost tématu – nebylo jasné, zda-li jsou jedinci budou ochotni říci svůj pravý názor na osoby, které mají v zemi moc či které jsou považovány za extrémisty.   

V islámu neexistuje žádná tradiční náboženská hierarchie jako je tomu např. v katolickém křesťanství. Hlavním zdrojem autority je Korán, který je vykládán náboženskými učenci, „uláma“, kteří mají největší vliv v šiítském islámu, kde jde o váženou instituci. V případě majoritního sunnitského islámu mají ale spíše roli lokálních poradců. Jejich vliv je v porovnání s dřívějšími dobami výrazně menší.  

Korán nicméně může vykládat v zásadě kdokoliv a tím se prohlásit za náboženskou autoritu, jak mimo jiné dokládá vzestup extremistických islamistických hnutí typu Islámského státu, které bývají „tradičními“ náboženskými učenci silně kritizována – a naopak, tyto hnutí kritizují uláma jako zkorumpované úředníky poslušné režimu (např. saúdskému či íránskému).

Vzhledem k absenci centrální autority a množství různých proudů si mohou muslimové v podstatě vybrat, koho budou následovat. Autoři studie např. upozorňují, že se francouzští muslimové více přiklánějí k náboženským autoritám na Blízkém východě, o kterých věří, že mají větší morální a náboženský kredit než pro ně příliš sekularizované francouzské náboženské autority. Totéž pravděpodobně platí i o německých muslimských komunitách, které jsou silně napojeny na turecké náboženské orgány, což bývá v Německu silně kritizováno.

Turecký příklad, kde náboženské úřady jsou v zásadě prodlouženou rukou vlády, která si za svůj cíl stanovuje šíření tureckého typu islámu, velmi pregnantně dokládá centrální zjištění studie. Její autoři zdůrazňují, že interpretace Koránu a celé náboženské tradice, na jejímž základě je určována náboženská autorita, není ve skutečnosti ani tak náboženskou jako politickou otázku. Jsou to především státní, vládní aktéři, kteří určují „správný“ směr islámu.

Autoři studie podotýkají, že se státem spojené náboženské autority výrazně překonaly jejich očekávání ohledně míry náboženské autority, která je jim přisuzována respondenty. Platí to zvláště pro ty země, kde je islám svázán s národní identitou jako je Írán, Jordánsko, Maroko či Saúdská Arábie.

Studie též zjistila, že islamisté jsou mezi respondenty považovány za více důvěryhodné než jiné osoby. Nicméně, s jejich nábožensko-politickými názory se příliš neztotožňovali. Autoři na příkladě Jordánska vysvětlují tento rozpor. Zatímco Jordánci jsou obecně velmi náboženští a přejí si mít prvky islámského práva šária v ústavě, jsou dost proti tomu, aby náboženství bylo spojováno se stranickou politikou a nedívají se rádi na to, když představitelé mešit se snaží prosazovat jisté kandidáty. Jejich podpora státním náboženským autoritám tak vychází z toho, že ty jsou vnímány jako nadstranické  

Poněkud znepokojivá je skutečnost, že vůdce Islámského státu, Abú Bakr al-Bagdádí, byl sice v přímých odpovědích odsuzován jako osoba, v nepřímých odpovědích, kdy nebylo jasné, o koho jde, s jeho názory souhlasila nemalá část osob. Týkalo se to především respondentů z Tuniska, odkud odešla za IS bojovat nejvíce blízkovýchodních občanů. Podporu měl Bagdádí i v Jordánsku, Saudské Arábii či Maroku, dalších zemí, odkud odešla velká část občanů bojovat za IS do Sýrie.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám Muslimové jordánsko Islámský stát (IS) Náboženství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pavel na Vítkově: Rusko rozpoutalo válku, která je podobně ničivá jako druhá světová

Česko si ve středu na Den vítězství připomíná konec druhé světové války v Evropě. Prezident Petr Pavel na pietním aktu na pražském Vítkově mluvil o probíhajícím konfliktu na Ukrajině. Pavel vyjádřil hrdost nad tím, že Česko nepolevuje v pomoci Kyjevu. Ukrajinští vojáci si podle něj zaslouží respekt a veškerou podporu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy