Koho budou volit obyvatelé osad či izraelští Arabové? Při izraelských volbách rozhoduje i odkud kandidát je

Dnešní izraelské volby jsou ve znamení vysokých sázek. Rozhoduje se o tom, jestli dosavadní izraelský premiér, Benjamin Netanjahu, přezdívaný Bibi, usedne do křesla předsedy vlády už popáté. Zpravodajský server Ynetnews vyzpovídal několik občanů Izraele, aby zjistil, koho by si nejraději zvolili.

V roce 2015 Netanjahu těsně před volbami prohlásil, že arabští voliči jsou k volebním stánkům v „hejnech“. Jeho varování zafungovalo, Netanjahu získal většinu. Za svá slova se později omluvil.

Jeho sobotní prohlášení, že rozšíří izraelskou svrchovanost až na okupovaný Západní břeh, lze považovat za obnovení této taktiky. Izraelský premiér tím dozajista chce získat na svou stranu ty voliče, kteří z ideologických důvodů považují Západní břeh s jeho podstatnými místy izraelské historie (Někteří Izraelci o tomto území stále hovoří jako o Judeji a Samaří) za přirozenou součást Izraele a proto podporují i budování osad zde.

Nicméně, ačkoliv si tímto výrokem Netanjahu zajistil přízeň dalších pravicových stran, s kterými může po volbách utvořit menšinovou vládu či koalici, není vůbec jisté, že si tím získal na svou stranu všechny obyvatele osad. Jak podotýká Ynetnews, v minulých volbách 40% obyvatel osady Alfej Menaše volilo středové a levicové strany.

To je dáno tím, že mnozí osadníci jdou na Západní břeh nikoliv z ideologických důvodů, ale ze sociálních důvodů. Za vlády Netanjahua došlo k prudkému zdražení mnoha komodit, zvláště pak bytů a pro tyto obyvatele tedy nepředstavuje politika, kterého by chtěli volit.

Obecně je ekonomika jedním z nejdůležitějších témat dnešních voleb. Ačkoliv má Izrael jen 4% nezaměstnanost a pulzující „start-upovou ekonomiku“, zároveň má jednu z největších měr chudoby mezi zeměmi OECD, největší propast mezi bohatými a chudými a jedny z největších životních nákladů na světě. 14% izraelských pracujících občanů žije v chudobě, podle ekonomického průzkumu OECD z roku 2018. Očekává, že se v následujících letech číslo ještě zvýší.

S chudobou se potýkají zvláště palestinští obyvatelé Izraele. Arabští Izraelci obecně se za vlády Netanjahu cítí být občany druhé kategorie. Toto jejich přesvědčení v nich posílilo schválení kontroverzního zákona minulý rok, podle něhož je Izrael výlučně židovským státem. „ Bibi nám vrazil nůž do zad,“ myslí si Walid Satar,Drůz z města Isfija, který sloužil v Izraelských obranných silách. „Podporujeme Stát Izrael a Bibi nás přirovnal k Arabům z Umm al-Fahm (město v Izraeli, které je považována za centrum arabského terorismu – poznámka redakce), kteří provádějí teroristické útoky.“

Podle průzkumů těsně před volbami bylo 40% izraelské arabské populace – kteří tvoří 20% izraelské populace -  nerozhodnuto, koho budou volit a zda-li budou vůbec volit. Současnému vedení vyčítají, že vnáší mezi Izraelce a Araby klíny. Zároveň však mnohé z nich neoslovují rozhádané arabské strany.

Právnička Halal Talawiová se svěřila Ynetnews, že jí na arabských stranách vadí, že vyzdvihují palestinskou otázku na úkor sociálních témat, které ji trápí mnohem více. Zdravotní sestra Hanan Zebargová je natolik znechucená z arabských stran, které „ jen mluví“, že svůj hlas odevzdá poměrně překvapivě Likudu, protože „nám pomáhá vyřešit problémy v sousedství“ a Bibi přináší „bezpečnost“.

Rozmanitá izraelská společnost je obecně velmi rozdělená a preference Izraelců mohou být ovlivněny mnoha zvláštními faktory, např. podle etnického původu. Rozhodují se tedy podle toho, zda-li patří k Aškenázům (Židé, kteří přišli do Izraeli především z Evropy či Ameriky) či k Sefardům (Židé, kteří do Izraele přišli z jižní Evropy, zvláště Španělska, severní Afriky či Asie).

Majitel lokální kavárny z města Ašdod sdělil Ynetnews, že v jeho městě je většina obyvatel sefardského původu a proto nebudou volit představitele hlavního konkurenta Likudu, středové strany Modrá a bílá, protože jsou Aškenázského původu. Na druhou stranu v městě žije poměrně početná komunita Židů z bývalých sovětských republik, kteří plánují dát hlasy v Moldavsku narozenému Avigdorovi Liebermanovi, předsedovi pravicové strany Jisra'el bejtenu.     

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

Více souvisejících

Izrael Benjamin Netanjahu arab volby v Izraeli

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy