Mělo by se NATO inspirovat na Blízkém východě? Evropa za arabským světem pokulhává

Americký prezident Donald Trump opakovaně kritizuje členské řadu NATO, zvláště pak Německo, že nedávají požadované 2% svého HDP na obranu. Nicméně i severní Amerika dávají poměrně malé výdaje na obranu z hlediska HDP v porovnání se zeměmi Blízkého východu. Ty na obranu vydávají více než 5% svého HDP, zjistila studie think-tanku International Institute for Strategic Studies (IISS).

Sedm z top deseti zemí (a 10 z top 15), které vydávají na obranu nejvíce z hlediska HDP, jsou z Blízkého východu a Severní Afriky. Nejvíce z těchto zemí dává Omán, který na obranu věnuje 11% svého HDP, následovaný Saúdskou Arábií (10,8%) a Afghánistánem (10,1%).

V průměru Blízký východ a Severní Afrika věnuje na obranu více než 5% HDP. To je více než v Severní Americe, která na obranu vydává pod 3%. Rusko a Eurasie vydává na obranu okolo 2,5% HDP. U zbytku regionů – Asie; Evropa; Latinská Amerika; Subsaharská Afrika – výdaje oscilují mezi 1% až 1,4% HDP.

Blízkovýchodní země taktéž vedou, co se týče výdajů na obranu na osobu. Omán je čele světového žebříčku. Minulý rok šlo 2 561 dolarů na obranu na osobu. Na dalším místě je Saúdská Arábie (2 506 dolarů), Izrael (2 200 dolarů) a Kuvajt (2 119 dolarů). Na pátém místě jsou USA (1 954 dolarů).

Nicméně, výdaje na obranu z hlediska HDP nejsou totéž, co množství prostředků dávaných na obranu. USA, které dávají na obranu 3,1% HDP, jsou na prvním místě zemí, které dávají na obranu nejvíce peněz. Z blízkovýchodních zemí se do žebříčku top 10 zemí dostala jen Saúdská Arábie na pátém místě, v případě top 15 zemí se do žebříčku dostal Izrael na čtrnáctém a Írán na patnáctém místě, podle International Institute for Strategic Studies (platí pro rok 2018).

Po USA nejvíce na obranu, co se týče peněz, dává Čína. V žebříčku top 10 zemí jsou další tři asijské země – Indie, Japonsko a Jižní Korea. Stejný počet je i evropských zemí – Rusko, Velká Británie, Francie a Německo. Po Saúdské Arábii dává v termínech HDP nejvíce Rusko (4,3%). Samotná Čína dává v termínech HDP jen 1,9%, z hlediska HDP dává více i Indie (2,5%), podle žebříčku Stockholm International Peace Research Institute (platí pro rok 2017).

Množství výdajů navíc zcela nesouzní s vojenskými schopnostmi. Magazín Forbes upozorňuje, že ačkoliv řada blízkovýchodních zemí má k dispozici nejmodernější vybavení, postrádá schopnosti s ním účinně zacházet. To platí např. o Saúdské Arábii, která navzdory svým masivním výdajům do obrany není schopná zvítězit ve válce v Jemenu.

Podle webu Global Firepower Index, který porovnává vojenské schopnosti 137 zemí, je nejsilnější a nejschopnější vojenskou silou v regionu Egypt, který je na 12 místě globálních vojenských sil celkově. Čtrnácté místo obsadil Írán, šestnácté Izrael. Saúdská Arábie je na 25. místě.

Výdaje na obranu a důraz na armádu v regionu nepřekvapí. V současnosti se zde vedou dvě smrtící války, v Sýrii a Jemenu. Do obou vstupují místní regionální hráči. Válka v Jemenu je bojištěm mezi Saúdskou Arábií a Íránem. V Sýrii je ještě více aktérů – kromě Íránu a částečně Saúdské Arábie se zde angažuje i Izrael či Turecko.

Související

Ilustrační foto

Ze souboje se psem nelze vyváznout bez zranění. Odborníci radí, jak se bránit

Napadení člověka psem není nijak neobvyklé. Většinou končí útok zvířete poraněním a někdy dokonce i smrtí oběti. Jiné to není ani v případě, kdy se jedná o napadení psa psem. Přirozeně totiž útočí na slabá místa na těle, kde se nacházejí velké cévy. Podle odbornice se při souboji se psem krvavým zraněním člověk nevyhne.
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině

Jak zabránit krádežím? U Jílkové se řešila sebeobrana i zbraně

Zákonná zabezpečovací zařízení jsou mnohdy na zločince krátká. Mnoho lidí, zejména v okolí Prahy, se bojí, že budou znovu vykradeni. Měli bychom mít právo zastavit ve svém obydlí případného lupiče zbraní, aniž by nám hrozilo vězení za nepřiměřenou obranu? Tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové bylo "můj dům, můj hrad".

Více souvisejících

obrana Omán Saúdská Arábie Írán Izrael

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy