Proč chce Turecko ruské rakety S-400? Analytik má překvapivou odpověď

Turecký nákup ruského protivzdušného systému S-400 je dlouhodobě problémem nejen pro Spojené státy, ale také pro NATO, tedy alianci, které je Turecko členem, konstatuje Diliman Abdulkader v komentáři pro server Jerusalem Post. Analytik zaměřující se na dění na Blízkém východě připomíná, že ačkoliv bylo NATO vytvořeno jako hráz proti sovětské hrozbě, dnes má zadržovat ruský vliv v Evropě, Africe a blízkovýchodním regionu.

Situace je jasná

Členové NATO jsou suverénní státy a mají právo udržovat běžné vztahy s jakoukoliv zemí, tedy i s Ruskem, připouští analytik. Dodává však, že členové aliance mají zároveň povinnost nepodrývat její zájmy a turecký nákup vojenské techniky, které má NATO naopak čelit, zájmy aliance podkopává.

„Situace není složitá. Žádný člen NATO si nemůže koupit obranné systémy, které jsou nekompatibilní s obrannými systémy NATO, především pokud tyto rakety byly vyrobeny, aby sestřelovaly bojové letouny jako americký F-35,“ píše Abdulkader. Připomíná, že seznam tureckých rozhodnutí jdoucích proti zájmům USA je dlouhý a zahrnuje například bojkot protiíránských sankcí, odmítání uznat Íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci, odsouzení přesunu americké ambasády do Jeruzaléma a uznání Golanských výšin coby součásti Izraele, podporu venezuelského Madurova režimu či ohrožování amerických kurdských spojenců v Sýrii.

Analytik pokládá provokativní otázku, proč Spojené státy potřebují nepřátele, když mají „spojence“ jako Turecko a proč turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan tak usiluje o nákup protivníkových zbraní, ačkoliv má možnost nakoupit americké rakety Patriot, což by byla mnohem rozumnější volba.

Odpověď nemusí být na první pohled zřejmá, ale jasno mají Kurdové, mezi které patří i Abdulkader. „Erdoğan chce, aby se Američané stáhli ze Sýrie a on se mohl vypořádat s Kurdy, které plánuje zmasakrovat,“ bije na poplach analytik. Deklaruje, že turecký prezident rozšiřuje svůj vliv a nejde o obranyschopnost Turecka či Spojených států; Washington naopak vyklízí pozice, aby si Erdoğanův islamistický režim udobřil, ačkoliv ho mnozí před tímto postupem varují.

Turecko ve skutečnosti – bez ohledu na Erdoğana – potřebuje USA, Evropu i NATO a pokud bude Washington chtít, může mrknutím oka potopit tureckou ekonomiku, jak naznačil loni skrze velmi mírné hospodářské sankce, míní Abdulkader. Připomíná, že Turecko se již nyní nachází v recesi a vyhrožování Spojeným státům není ze strany Erdoğana příliš chytré.

Kurdská karta

„Turecká politika vůči těm samým Kurdům, kteří porazili chalífát Islámského státu (IS), těm samým Kurdům, kteří obětovali přes 11 tisíc bojovníků a měli téměř 8 tisíc zraněným, by měla být odsouzena,“ nabádá analytik. Míní, že porážkou chalífátu nejvíce neutrpěl samotný IS, ale právě Erdoğan, který počítal s tím, že džihádisté vymýtí Kurdy podobně jako v roce 2014 v Kobání.

Díky ohrožení ze strany Erdoğana, IS i Asadova režimu se ale Kurdové spojili v Syrských demokratických silách a údajné plány tureckého prezidenta zmařili, tvrdí Abdulkader. Vysvětluje, že největší Erdoğanovou obavou je vznik další autonomní kurdské oblasti, podobné té v Iráku, kterou vyhlásily v roce 1991 Spojené státy spolu s bezletovou zónou. V Turecku totiž žije přes 20 milionů Kurdů a Ankara má strach, že by vznesli podobný požadavek i vůči turecké vládě, podotýká analytik.

Ruské rakety S-400 mají být Turecku dodány v červenci, ačkoliv Erdoğan pohrozil, že realizaci zakázky urychlí a oznámil, že kontrakt je hotovou věcí a Turecko od něj neodstoupí, připomíná Abdulkader. Konstatuje, že s ohledem na situaci a americké zájmy musí Washington vidět, že Turecko je problémem pro NATO i USA.

„Není pravděpodobné, že Erdoğan se brzy změní, možná nikdy,“ píše analytik. Proto nabádá Spojené státy, aby vůči jeho vládě postupovaly s realistickými očekáváními a přestaly s pokusy ovlivnit její směřování. Spojené státy by tak měly nadále chránit Kurdy v Sýrii a neobětovat je v rámci dohody s Erdoğanem, apeluje Abdulkader.

Za nejlepší postup označuje analytik vytvoření bezletové zóny v severní Sýrii a uznání Syrské demokratické rady za nejlepší a nejprověřenější alternativu vůči Asadovu režimu. Zároveň by Washington měl odhalit Erdoğanovo blufování, aby turecký prezident nadále nemohl využívat kurdskou kartu v jednání se Spojenými státy, jak již s úspěchem činí na domácí politické scéně, uzavírá Abdulkader.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko NATO Rakety S-400 Kurdové Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 7 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 8 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

Zdroj: David Holub

Další zprávy