Islámu se bojí i nejmocnější muž na Blízkém východě. 80% mých sil podléhá hlasu z Mekky, varuje

Vzhledem k jeho mediálnímu profilu by se mohlo zdát, že nejmocnějším arabským vládcem je saúdský korunní princ a ministr obrany Muhammad bin Salmán (MbS). Podle listu New York Times však tento titul náleží celosvětově poměrně málo známému krounnímu princi ze Sspojených arabských emirátů (SAE), Mohammedovi bin Zayedovi (MbZ).

57letý korunní princ emirátu Abú Dhabí je považován za jednoho z nejvlivnějších hlasů z Blízkého východu ve Washingtonu. Velký podíl má na tom i jím spravované státní investiční fondy ve výši 1,3 biliónu dolarů, což z něj činí možná nejbohatšího člověka na světě.

Tento v Británii vycvičený pilot vrtulníku si získal pozornost a vděčnost Washingtonu poté, co přesvědčil svého otce, zakladatele SAE, šejka Zayeda bin Sultana Al Nahyana, aby převedl 4 miliardy dolarů do státní pokladnice USA a pomohl tak financovat první válku v Perském zálivu v roce 1991. Koupí amerických vrtulníků a zbraní MbZ započal éru plodné spolupráce, díky které má SAE jednu z nejmodernějších armád na Blízkém východě.

MbZ má ve Washingtonu jednu z nejrozšířenějších a nejvlivnějších sítí lobbistů, kteří zajišťují, že SAE ze svého vztahu z USA vytěží co nejvíce to dá. „ MbZ má výjimečný způsob podat Američanům vlastní zájmy tak, že to zdá jako dobrá rada o regionu,“ uvedl Ben Rhodes, zástupce národního bezpečnostního poradce v administrativě amerického prezidenta Baracka Obamy. „ Když přijde na vliv ve Washingtonu, MbZ je třída sama o sobě,“ dodal Rhodes.

S Obamou pojily MbZ velmi pevné vztahy. Podle zdrojů z Blízkého domu mu Obama volal více než jakémukoliv jinému zahraničnímu politikovi. Tyto vztahy byly ale přetrhány, když Obama podpořil protestující síly, které se zformovaly kolem Arabského jara. MbZ se měl „ zvláště a osobně“ cítit zrazen Obamou v souvislosti s tajnými rozhovory USA s Íránem.

Podle zdrojů obeznámených politickými názory korunního prince je MbZ posedlý dvěma aktéry na Blízkém východě, které považuje za klíčové nepřátele SAE – a sice Írán a Muslimské bratrstvo. „SAE jsou součástí tohoto velmi nebezpečného regionu, který je každým dnem nebezpečnější - plný chaosu a válek a extremistů. Takže (naší) motivací je toto: Pokud nepůjdeme za padouchy, přijdou za námi," řekl.

SAE spolu se Saúdskou Arábií vede válku v Jemenu proti hútijským povstalcům, kteří mají být napojeni na Írán. Obě země též provedly v letech 2017-2018 diplomatickou blokádu Kataru, kterého obviňovaly z podpory terorismu, respektive Muslimského bratrstva V roce 2013 MbZ podpořil vojenský převrat v Egyptě, který svrhl vládnoucí Muslimské bratrstvo.

MbZ tvrdí, že jeho negativní postoj k Muslimskému bratrstvu je osobní. Jeho učitelem byl prominentní učenec Muslimského bratrstva, Ezzedine Ibrahim, který se jej pokusil indoktrinovat, což však mělo mít opačný účinek.

Z dokumentů amerických diplomatů zveřejněných serverem WikiLeaks vyplývá, že se MbZ velmi obává vlivu islamistů na obyvatelstvo v SAE. Až 80% jeho sil by odpovědělo na výzvu „nějakého svatého muže z Mekky,“ měl říci americkým diplomatům.

Z toho důvodu též princ měl argumentovat, že islámský svět není připraven na demokracii. „ V každé muslimské zemi uvidíte stejný výsledek," řekl v roce 2007 setkání s americkými představiteli. „Blízký východ není Kalifornie."

Sám se pokouší vystupovat jako jedinec, který vyznává umírněný islám a umožňuje v jeho zemi náboženskou svobodu. Třetina členů ministerského kabinetu jsou ženy a na rozdíl od Saúdské Arábie umožňují SAE postavit křesťanům, hinduistům či sikhům jejich svatostánky. Minulý rok princ utvořil Ministerstvo tolerance a hostil tento rok hostil jako vůbec prvního papeže v historii papeže Františka.

Podle kritiků však je MbZ stále typickým blízkovýchodním autokratem. Během Arabského jara tvrdě potlačil disident,v čemž pokračuje doposud. Válka v Jemenu je považována za humanitární katastrofu. „ Myslí si, že je Machiavelli, ale chová se spíše jako Mussolini," řekl o něm Bruce Riedel, bývalý zpravodajec z CIA.

Zatímco na Blízkém východě se potýká s řadou problémů, v Washingtonu mu prakticky vše vychází. Současný prezident na rozdíl od Obamy akceptuje veškeré jeho názory. Trump opakovaně označuje Írán za největší nebezpečí na Blízkém východě a nyní se zdá, že by byl možná ochoten s ním jít i do války. Trump též přemýšlí, že by Muslimské bratrstvo označil za teroristickou organizaci. Zkrátka, Trump říká vše, co MbZ rád slyší.

Související

Více souvisejících

spojené arabské emiráty Muslimské bratrstvo Muslimové USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy