"Válka tankerů" není první. Historie už jednu pamatuje

Útoky na šest tankerů poblíž Hormuzskéo průlivu jsou důkazem zranitelnosti klíčové trasy energetických dodávek ještě 30 let po íránsko-americkém sporu známém jako válka tankerů. Byť zatím škody nedosáhly rozměrů těch z 80. let, ukazuje se, jak nebezpečná je situace a jak snadno může eskalovat, napsala agentura AP.

Za války tankerů Írán válčil s Irákem a lodě amerického námořnictva eskortovaly kuvajtské tankery Perským zálivem a Hormuzským průplavem, protože Íránci začali minami poškozovat plavidla. Napětí vyústilo v jednodenní námořní bitvu mezi Íránci a Američany a pak sestřelením civilního letadla, které si Američané spletli s íránskou stíhačkou. Zabili tehdy 290 lidí.

"Musíme si uvědomit, že průlivem propluje 30 procent světové surové ropy. Pokud to místo nebude bezpečné, ohrozí to dodávky celému západnímu světu," řekl Paolo d'Amico z tankerového svazu INTERTANKO.

Letos prozatím bylo od 12. května poškozen šest obchodních lodí a předpokládá se, že minami. USA útoky připsaly Íránu a ty poslední doložily videm, které podle USA zachycuje Íránce, jak ve čtvrtek snímali jednu nevybuchlou minu z boku tankeru. Írán jakoukoli účast na útocích odmítá a věc označuje za íránofobní kampaň ze strany USA. Japonský majitel jedno z tankerů napadených ve čtvrtek oznámil, že posádka viděla před útokem létající objekty, což by znamenalo, že plavidlo nepoškodily miny, tedy že to odporuje důkazům předloženým Spojenými státy.

Podobné nejasnosti provázely i začátek tankerové války v 80. letech. Byla tehdy irácko-íránská válka, v níž zahynulo milion lidí a v níž USA stály za Irákem Saddáma Husajna. Poskytovaly mu tajné informace, zbraně a další pomoc. Irák útočil na íránské lodě a do roku 1984 i na zásadní íránský ropný terminál na ostrově Chárk. Írán pak zahájil útoky na lodě v regionu. Podle amerického námořního institutu Iráčané zaútočili na 280 lodí, Írán na 168.

Útoky s pomocí min Írán zahájil v roce 1987. Revoluční gardy je v noci rozmísťovaly po Perském zálivu z plachetnic používaných k přepravě zboží. Když se obětí staly i kuvajtské ropné tankery, začaly USA tankery chránit a zapojil se i Sovětský svaz. Počet minových útoků nebyl velký, avšak jejich psychologický dopad byl značný. Íráncům tyto akce umožňovaly útočit na nepřítele, aniž za to nesli přímou odpovědnost. Akbar Hášemí Rafsandžání, který se později stal prezidentem, tehdy miny označil za sestupující boží anděly, kteří dělají, co je třeba.

"Íránská strategie na moři je založena na narušování. Vědí, že nemohou dominovat, musejí narušovat," řekl profesor z washingtonského centra pro strategické studie Dave DesRoches.

USA definitivně minové útoky připsaly Íránu, když v roce 1987 zajaly íránskou loď Adžr naloženou minami. Když americký torpédoborec Samuel B. Roberts narazil na minu a skoro se potopil, námořnictvo zjistilo, že šlo o stejnou minu jako byly ty na Adžru. Útok na torpédoborec vyvolal jednodenní námořní bitvu zvanou operace kudlanka nábožná. Americká armáda v ní zaútočila na dva íránské ropné vrty a potopila nebo poškodila šest íránských lodí. O několik měsíců na to ale přišla tragédie. Americká loď Vincennes pronásledovala plavidla v íránských teritoriálních vodách a zaměnila americké dopravní letadlo s íránskou stíhačkou F-14. Sestřelila je a zabila 290 lidí.

Válka tankerů v Íránu není dodnes zapomenuta. Na teheránském náměstí Valíasr se nedávno objevil billboard s americkými a izraelskými loděmi, které buď hoří nebo se potápějí. Nápis po nimi v angličtině, perštině, arabštině i hebrejštině hlásá: "Všechny jsme je potopili". Billboard se na místě objevil krátce po květnovém útoku na první čtyři tankery.

Související

Ilustrační foto

Íránská loď se dostala do problémů, pomohl jí torpédoborec USA

Posádka amerického torpédoborce pomohla v Ománském zálivu íránské lodi, která se dostala do potíží. V prohlášení, z nějž citovala agentura AFP, to oznámila mezinárodní námořní koalice působící v tamních vodách. USA a Írán neudržují diplomatické vztahy a mezi oběma zeměmi panuje značné napětí kvůli obnoveným americkým sankcím proti Teheránu.
Ilustrační foto

Loď s drogami zabavili i Britové, na palubě jich bylo přes 130 kilogramů

Loď britského vojenského námořnictva pomohla zabavit zásilku metamfetaminu v hodnotě přes 3,3 milionu liber (přes 98 milionů Kč). Drogy převáželi pašeráci v Ománském zálivu. Loď HMS Defender z Portsmouthu na jihu Anglie podezřelé plavidlo objevila během průzkumné plavby v oblasti, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Ománský záliv lodní doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy