Krveprolití v Sýrii pokračuje: Počet obětí překonal 130 tisíc

Bejrút/Damašek - Počet obětí občanské války v Sýrii překonal hranici 130.000, přičemž více než třetina z nich jsou civilisté na obou stranách konfliktu. Skutečný počet mrtvých bude ale pravděpodobně mnohem vyšší, oznámila dnes podle agentury Reuters opoziční Syrská organizace pro lidská práva práva se sídlem v Londýně.

Podle organizace, která se opírá o síť informátorů, dosáhl v Sýrii počet žen a dětí zabitých v letitém konfliktu více než 11.700. Počet obětí mezi povstalci bojujícími proti vládě prezidenta Bašára Asada překročil 29.000. Obětí v syrské armádě a prorežimních milicích je skoro 52.300.

Podle organizace je také 17.000 lidí drženo ve státních věznicích a více než 6000 provládních zajatců drží islamističtí povstalci.

Předpokládá se nicméně, že skutečný počet zabitých a uvězněných lidí je zhruba o 50.000 vyšší.

Jak to začalo?

Za počátek konfliktu a občanských nepokojů se uvádí pátek 18. března 2011. Jedná se o první velký střet demonstrujících občanů s bezpečnostními složkami. Ke střetu došlo poté, co bylo 6. března ve městě Dará na jihovýchodě Sýrie tamní policií zatčeno několik mladíků. Tito chlapci byli zadrženi z toho důvodu, že malovali na veřejné budovy nápisy: „Lidé chtějí pád režimu". Žádnému z nich však nebylo více než 15 let. Mladíci byli následně obviněni, mučeni a po negativní a hrubé reakci místních policistů na požadavky jejich otců, aby byli chlapci propuštěni, se ve městě rozpoutaly demonstrační pochody na jejich podporu a kritiku státních institucí.

Tyto události však s sebou strhly další a další nespokojené občany po celé zemi. Tito lidé začali demonstrovat nejen proti samotným událostem v Dará, ale proti celému státnímu systému a stávajícímu režimu strany Baas. Na protesty okamžitě reagovaly bezpečnostní složky Sýrie, které v rámci svých zásahů zabili několik demonstrantů. Tím přispěly k mnohem větší a masivnější aktivitě obyvatel země. Postupně se demonstrace rozpoutaly v mnoha dalších městech po celé zemi, jako byl Homs, Hamá, Aleppo a další.

Jedním z největších překvapení byly bezpochyby občanské nepokoje v Latákii. Jedná se o město, ve kterém početně dominuje alawitská sekta. V současnosti zde žije také mnoho rodin, které jsou v příbuzenském stavu se samotným prezidentem al-Asadem.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.
Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Více souvisejících

Sýrie válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 11 hodinami

Referendum o Macronovi. Francie po 30 letech míří k předčasným volbám, favoritkou je Le Penová

Nedávné volby do Evropského parlamentu výrazně změnily politickou scénu ve Francii. Po téměř třiceti letech se v zemi budou konat předčasné parlamentní volby, což se naposledy stalo v roce 1997. Informoval o tom server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy