Válka neválka, Sýrie bude volit prezidenta: Fraška, říká opozice

Damašek/Praha - V Sýrii se budou v úterý konat prezidentské volby, které s určitostí potvrdí v úřadu dosavadního prezidenta Bašára Asada. Damašek je vydává za první demokratický výběr prezidenta, ale z nastavených podmínek vyplývá, že jde znovu spíše o referendum, jak tomu bývalo v minulých 50 letech, shodují se analytici.

Syrské ministerstvo vnitra pozvalo k volbám přes 15 milionů Syřanů s volebním právem. Vláda nechává bez komentáře známý fakt, že vlivem tříletého konfliktu je sedm milionů lidí na útěku doma a skoro tři miliony v cizině.

Občané mohou podle ministerstva vnitra hlasovat bez ohledu na to, kde se právě nacházejí, stačí, když se budou identifikovat patřičnými doklady. Otevřeno prý bude 9000 volebních místností údajně ve všech provinciích státu.

Kromě Asada, který je ve funkci od roku 2000 a dosud ho v ní potvrdila dvě referenda podle systému používaného i za vlády jeho otce Háfize, kandidují další dva uchazeči. Veřejnosti málo známý zákonodárce za Damašek a příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar. Původně se přihlásilo 24 lidí, avšak dvacítku z nich vyřadil ústavní soud.

Volby zcela ignoruje exilová opozice, která je podobně jako její západní spojenci považuje za frašku. Za tři roky konfliktu Damašek vzdoroval všem pokusům politického řešení krize s vydatnou pomocí spojenců z Ruska, Íránu a Číny na mezinárodních fórech. Žádný z těchto států nedopustil, aby byl vyslyšen opoziční požadavek na to, aby Asad z vedení země odešel.

Damašek si místo toho před dvěma lety nechal v referendu potvrdit ústavní změnu, kterou zavedl demokratickou volbu s možností vybírat z několika kandidátů. Ve skutečnosti jde ale o záruku Asadova vládnutí na dalších 14 let, neboť tato ústavní změna umožňuje kandidátovi ucházet se o úřad se sedmiletým mandátem dvakrát po sobě.

Odborník na situaci v Sýrii Fabrice Balanche vypočítal, že volby se mohou bezpečně konat na 40 procentech syrského území, kde žije 60 procent z jejích asi 22 milionů občanů. Z necelých tří milionů uprchlíků v cizině se na volební seznamy zapsalo asi 300.000 lidí a volit mohli minulý týden na velvyslanectvích příslušných států. Přitom některé jako Francie, Německo nebo Belgie to neumožnily na znamení nesouhlasu s pořádáním voleb v době, kdy má syrský konflikt na kontě přes 160.000 mrtvých.

Prezident je v syrském režimu absolutní vládce, kterému se všichni zodpovídají. Je nejvyšším velitelem armády, jsou mu podřízeny přímo všechny bezpečnostní složky. Jmenuje premiéra, vládu a je předseda vládnoucí strany Baas. Rodina prezidenta Asada má podle některých zdrojů patřičný vliv na rozhodování prezidenta, a to zejména jeho matka (Anisa Makhlouf). K vládnoucí rodině patří i prezidentův strýc ze strany matky Muhammad Makhlouf a jeho syn Rami Makhlouf, který ovládá 70% syrské ekonomiky a považuje se za rodinného bankéře Asadovy rodiny.

Současný prezident má také velkou podporu v křesťanské Malúle, jednom z nejposvátnějších míst tohoto náboženství, kde se dodnes mluví aramejsky, tedy jazykem z dob Ježíše Krista. Islámští radikálové zde údajně zničili všechny sochy Ježíše, vyškrábali oči Panně Marii, vypálili kostely a kláštery. Místní obyvatelé proto říkají, že takové jednání nemá nic společného s revolucí, a proto chtějí volit Assada, který je pro ně symbolem menšího zla, uvedl ČRo.

Syrská revoluce začala jako nenásilné povstání proti režimu, inspirované arabským jarem v Egyptě a Tunisku. Reakce režimu na demonstrace byla ale velmi násilná a mnoho demonstrantů bylo zabito, vězněno a umučeno. Armáda některá města jako Homs a Daraá obsadila a rozdělila bariérami a vojenskými stanovišti, kde pak vojáci při kontrolách zatýkali a ponižovali. S postupem času začaly demonstrace intenzivnět a rozšiřovaly se po celé Sýrii; tím vzrostla i míra násilí režimu a začal vznikat ozbrojený odpor.

Od začátku povstání byly zaznamenány případy, kdy někteří vojáci odmítali plnit příkazy a útočit na civilisty. Ti většinou končili buďto před vojenským soudem anebo byli zabiti. Některým se podařilo utéct do zahraničí nebo se schovat. Jelikož revoluce byla z počátku nenásilná, někteří vojáci nebo důstojníci svůj nesouhlas s režimem oznamovali přes sociální sítě a internet jako morální podporu pro demonstranty.

Když ale násilí režimu eskalovalo a začaly se objevovat i náznaky civilního ozbrojeného odporu proti režimu, odtržení vojáci a důstojníci už nezůstali jen u morální podpory, ale začali zakládat vojenské skupiny, které teď tvoří základ Svobodné syrské armády. K Svobodné armádě se časem začali přidávat i ozbrojení civilisté, a to zejména z měst a oblastí obsazených armádou, kde fungoval civilní odpor proti režimu, vysvětluje syrskarevoluce.cz.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy