Irák vře, Bagdád je připraven se bránit islamistům. Zasáhne NATO?

Bagdád/Ankara/Madrid - Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen zatím nevidí, jak by aliance měla zasáhnout do dění v Iráku. Řekl ale, že NATO situaci sleduje a vyzývá k ukončení násilí.

Rassmusen, který je nyní na návštěvě ve Španělsku, se také vyjádřil k zadržování tureckých občanů v Iráku. "Rozhodně odsuzuji zajímání rukojmích a důrazně žádám jejich okamžité propuštění," řekl na tiskové konferenci. "Dovolte mi zdůraznit, že nevidím, jakou roli by mělo NATO mít v Iráku," dodal.

NATO prý má podrobné informace od Turecka, které dnes spojence informovalo na mimořádném zasedání Severoatlantické rady svolaném na tureckou žádost. Ankara zatím nepožaduje ze strany vojenského paktu žádnou podporu, schůzka byla prý pouze informativní.Vláda v Ankaře dnes prostřednictvím ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga oznámila, že neplánuje udělit turecké armádě nový mandát na přeshraniční operace na území sousedního Iráku. "Zda stačí současný mandát, nebo je potřeba vydat nový, je otázkou diskuze," uvedl Bozdag. "Zatím však nový mandát nepřipravujeme," dodal.

Členové sunnitské organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) ovládli severní provincii Ninive a v rukou mají také velkou část západoiráckého Anbáru. Po úterním obsazení Mosulu se vydali na jih k Bagdádu.

V Mosulu uspořádali podle agentury Reuters přehlídku v amerických terénních autech, která ukořistili vojákům. Nad nimi pak přelétávaly dva rovněž ukořistěné armádní vrtulníky.

Bagdád je připraven se bránit

Irácké letectvo začalo bombardovat pozice radikálů v severoiráckém městě Mosul a jeho okolí. Oddíly islamistů postupující k jihu jsou zhruba ve vzdálenosti, která se dá ujet autem za hodinu. V Bagdádu se proti nim mobilizují šíitské milice, které jsou připraveny město bránit.

Reuters upozorňuje, že se Irák vrací do situace, v níž byl v letech 2006 a 2007. Tehdejší krvavé násilí mezi sunnity a šíity si vyžádalo tisíce lidských životů.

Irácká vláda vyzvala občany, aby se spojili v boji proti ISIL, ale její vlastní akce zatím nejsou patrné. Parlament měl dnes hlasovat o požadavku premiéra Núrího Málikího vyhlásit výjimečný stav. Armáda by tak dostala mimořádné pravomoci k operacím proti ISIL. Sešlo se ale jenom 128 ze 325 poslanců, což nesplňuje kvorum požadované pro toto hlasování.

Dnes se podle agentury DPA nepotvrdila středeční zpráva, podle níž se ISIL podařilo získat město Tikrít v provincii Saláhaddín. Ani etnicky smíšený Kirkúk, který leží v ropné oblasti na východě, zatím v moci ISIL není.

"Jsme na pokraji velkého otřesu. Země v okolí, včetně té největší mocnosti Saúdské Arábie, propadly panice. Hlavním viníkem situace je jednoznačně Núrí Malikí. Jednoznačně vsadil na dominanci šíitů. Nesnažil se zapojit sunnity a udržet stát pohromadě. Sice vyhrál nedávné volby a kontroluje klíčové resorty, ale ty ve snaze udržet stát funkční selhávají," uvedl Adam Černý, komentátor Hospodářských novin (HN).

"Svůj velký podíl na největším úspěchu islámských teroristů posledních pěti let má nepochybně fakt, že irácká vláda je slabá a že v sousední Sýrii se v občanské válce vytvořilo podhoubí pro obnovu radikálních skupin a jejich výcvik v reálném boji," napsal Martin Ehl, šéf zahraniční rubriky HN.

A dodal: "Al-Káidě v nové podobě, respektive radikálnímu islamismu, čelí hned několik Čechů na postech velvyslanců Evropské unie: Jana Hybášková v Iráku, Marek Skolil v Alžírsku a Tomáš Uličný v Súdánu.Hrozba al-Káidy, kterou v posledních letech vnímali nejcitlivěji jen experti jako výše zmíněná trojice českých diplomatů, je zpět. Evropané jsou ale příliš ponořeni do vlastních domácích problémů a následků ukrajinské krize, aby události v Mosulu takto vnímali."

Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) chce ustavit v severních oblastech Sýrie a Iráku islámský stát a spoléhá na podporu sunnitských kmenů. V Sýrii drží území východní ropné provincie Dajr az-Zaur. Podle analytiků za ISIL bojují bývalí vojáci armády někdejšího prezidenta Saddáma Husajna, kteří museli po Saddámově pádu z vojska odejít. Iráckou armádu nyní tvoří lidé vycvičení americkou a britskou armádou, píše web CT24.

V Iráku za ISIL bojuje 5 000 až 6 000 lidí, o tisíc víc pak v Sýrii. Podle francouzského odborníka na Blízký východ Romaina Cailleta skupina volí jako velitele bojových operací především Iráčany a Libyjce, za duchovní vůdce pak vybírá lidi ze Saúdské Arábie a z Tuniska. Za ISIL bojuje i několik set lidí hovořících francouzsky, kromě Francouzů jsou to Belgičané a lidé ze severní Afriky.

Související

Více souvisejících

Irák NATO Turecko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy