Američané zvažují vojenský zásah v Iráku. Islamisté dobyli další město

Bagdád/Londýn/Washington/Rijád - Islámští radikálové dnes získali pod kontrolu další irácké město, a to Tall Afar na severu země. Irácká armáda proti jejich pozicím bojovala v provincii Anbár a 200 radikálů zabila. USA zvažují vojenskou pomoc irácké vládě, podle ministra zahraničí Johna Kerryho by to mohly být nálety vedené bezpilotními letadly. Kerry potvrdil, že jsou USA připraveny spolupracovat při řešení irácké krize s Íránem, s nímž ale Washington už dlouho nemá diplomatické styky. Británie jakoukoli svou účast ve vojenské intervenci vyloučila.

Členové Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) postupují od minulého týdne sunnitskými oblastmi severu státu směrem k Bagdádu. Od neděle bojovali o Tall Afar, který leží u syrské hranice a v blízkosti iráckého Kurdistánu. Tamní posádky na rozdíl od vojáků v jiných městech nedezertovaly a proti ISIL zvedly zbraně. Dvousettisícové město padlo ISIL do rukou ráno a tamní obyvatelstvo se bojí represí.Irácké letectvo provedlo nálet na pozice ISIL v provincii Anbár, již skupina obsazuje od začátku roku. Na východě země si drží pozice kurští milicionáři k obraně kurských provincií a také správního střediska Kirkúku. Obranná linie vede provincií Saláhaddín a ISIL tam údajně Kurdům nabídla příměří, aby se vyhnula otevření fronty na severu.ISIL se podle všeho snaží co nejvíce zastrašit své oponenty a na svých internetových stránkách zveřejnila zastřelení zajatých vojáků. Autentičnost záběrů ani počet zabitých nejsou plně potvrzeny.Premiér Núrí Málikí kritizoval armádu za dezerce a pohrozil zběhům přísnými tresty. Saúdská Arábie ale právě Málikímu připsala odpovědnost za krizi a vyzvala Iráčany, aby sestavili širokou koaliční vládu.USA jsou podle Kerryho slov otevřeny jakémukoli dialogu k ukončení násilí a udržení jednoty Iráku. Nevyloučil přímá jednání s Íránem a potvrdil, že Washington zvažuje nálety bezpilotních letadel.USA, které byly vůdčí silou intervence do Iráku v letech 2003 až 2011, už vyslaly do Perského zálivu válečnou loď Mesa Verde s 550 příslušníky námořní pěchoty. Připojí se k letadlové lodi George H.W. Bush, jejíž posádce Pentagon nařídil plout do oblasti v sobotu. Plavidla mohou být využita jednak k evakuaci Američanů z Iráku a také jako podpora vojenské operace. Do Bagdádu dorazily vojenské posily k obraně amerického velvyslanectví, které USA částečně evakuovaly buď na konzuláty v Iráku, nebo do Jordánska.Britský ministr zahraničí William Hague rezolutně odmítl britskou účast na vojenské intervenci. Londýn zvažuje humanitární asistenci, pomoc uprchlíkům nebo poskytnutí zkušeností s bojem proti terorismu.Vlivu rozbouřené situace na Blízkém východě se bojí mnoho evropských zemí. Španělská policie dnes v Madridu rozbila síť islamistů a zatkla osm lidí podezřelých z verbování islámských radikálů pro boj v Sýrii a Iráku. Buňka se snažila pomáhat především ISIL, která působí také v Sýrii.

Související

Více souvisejících

Irák USA (Spojené státy americké) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy