Džihádisté z ISIL unesli desítky dětí, udělají z nich fanatické zabijáky

Damašek - Islámští radikálové, kteří nyní bojují v severním Iráku, unesli v Sýrii 145 kurdských dětí. Informovala o tom dnes syrská exilová opozice. Rodiče se obávají, že islamisté vystaví děti intenzivnímu školení o islámu a připraví je na sebevražedné útoky.

Podle agentury ANSA byly děti uneseny mezi Halabem a Minbadžem na severu Sýrie 29. května, když se vracely ze školy, kde skládaly zkoušky. Únosci byli z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), což je skupina vyznávající ideologii Al-Káidy. Na severu Sýrie a Iráku chce ustavit chalífát. V rukou už má velkou část severovýchodních oblastí Sýrie a týden obsazuje sever Iráku.

Pěti dětem, které byly ve skupině, se podařilo uprchnout a po návratu domů řekly, že jim únosci dávali lekce o svaté válce proti nepřátelům boha a odpadlíkům. Rodiče zbylých rukojmích se bojí, že únosci děti připravují na sebevražedné operace.

Boje v Sýrii stále pokračují. Armádní vrtulníky podle dnešní zprávy Reuters bombardovaly uprchlický tábor u jordánské hranice a zabily přitom 20 lidí. Většina z nich byly ženy a děti. Na tábor prý spadly takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné výbušninami a střepinami. Sýrie je za používání této špatně zaměřitelné munice ve světě kritizována.

Psali jsme: USA zvažují vyslání 100 členů speciálních jednotek do Iráku  

Od propuknutí nepokojů vzniklo a zaniklo mnoho opozičních hnutí a skupin a řada z nich prošla značnou vnitřní transformací. Hraniční čára mezi jednotlivými formacemi není jednoznačná. Mnoho ozbrojenců přebíhá z jednoho uskupení do druhého kvůli výhodám, které pro ně z případného členství plynou. Jejich zapojení v konfliktu je nestabilní a nemá často kromě financí hlubší motivaci, je tudíž velice těžké poznat rozdíl mezi umírněnými rebely a džihádistickými opozičními skupinami, napsal irr.cz.

Svobodná syrská armáda (Free Syrian Army, FSA) původně představovala vojenské zběhy jednotek syrské státní armády a především obyvatele venkova, kteří se chtěli bránit útlaku a represím syrského režimu. I přesto, že se formace navenek tváří jednotně, je neustále rozdělovaná vnitřními spory o směřování organizace. Jejich nesourodost rovněž snižuje kredibilitu celého opozičního hnutí a šance na zisk vojenského materiálu od západních velmocí a bohatých arabských států.

Pro vymezení FSA od ostatních opozičních skupin je důležitý sekulární charakter armády. Na rozdíl od ostatních ozbrojených formací armáda nespojuje svoji existenci s islámem, ale usiluje o začlenění co nejširšího spektra syrské veřejnosti a prezentuje se jako ryze nenáboženská skupina.

Existence džihádistů je nebezpečná jak pro samotnou Sýrii, tak pro celý region a západní státy. Tito žoldáci jsou výborní v boji, výrobě výbušnin, kontrašpionáži a jsou napojeni na sítě v jiných zemích, což je pro jejich teroristické aktivity stěžejní. Skrze kontakty na džihádisty v ostatních lokalitách je usnadněn transport peněz, vojenského materiálu a jiného zboží, které může být posléze přesunuté na další bojové fronty v regionu. Oproti společnosti v Tunisku, Egyptě i Libyi je syrská scéna mnohem více náchylná k infiltraci zahraničních džihádistů především z důvodu jejího geografického umístění. Přítomnost náboženských extremistů v Sýrii je patrná již od spojenecké invaze v Iráku v roce 2003, kdy množství bojovníků volně přecházelo hranice mezi Sýrií a Irákem a právě Sýrie byla častou transitní nebo cílovou destinací bojovníků.

Al-Nusra vyrostla z irácké al-Qáidy, která ji v současnosti používá jako svoji prodlouženou ruku v Sýrii. Její vznik se datuje do poloviny roku 2011 s podporou skupiny Islámský stát v Iráku. I přesto, že al-Nusra vznikla a aktivně bojovala již dříve, až na konci roku 2011 byl vytvořen pevný management organizace, kompletní propojení s regionálními partnery, jmenování vojenských i náboženských lídrů, logistika a další věci nezbytné k fungování skupiny tohoto typu. Svůj vznik oznámila v lednu 2012 a stala se jednou z nejsilnějších a nejefektivnějších opozičních ozbrojených skupin, jelikož operuje v 11 z celkem 14 syrských provincií. V důsledku toho a jejího napojení na al-Qáidu nechaly Spojené státy al-Nusru v prosinci roku 2012 zařadit na seznam teroristických organizací.

V  čele skupiny stojí respektovaný islamista Abú Muhammad al-Džúlání, který byl propuštěn na svobodu ze syrského vězení v roce 2011. Počet jejích členů dosahuje 5000 – 7000, množství bojovníků se nicméně pramen od pramenu liší. Cílem al-Nusry je vytvoření islámského státu založeného na zákonu šarí´a a její bojovníci dokonce implementovali islámské principy v oblastech, které se jim podařilo dostat pod svoji kontrolu.

Islámský stát Iráku a Sýrie (ISIS) patří v současnosti mezi nejaktivnější a nejmedializovanější džihádistické skupiny v Sýrii. Pro organizaci je příznačný přechod přes hranice mezi Sýrií a Irákem, jelikož její jednotky operují zároveň proti bezpečnostním složkám v Iráku. Hlavním cílem skupiny je vytvoření jednoho islámského státu v oblasti, současné hranice mezi státy nerespektuje a považuje je za výdobytek Západu a šíření imperialismu.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Sýrie islám

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy