Tvrdá bitva o irácký Tikrít: Vzdušný útok pokračuje, džihádisté sestřelili vrtulník +VIDEO

Bagdád - Irácká armáda dnes pokračuje ve vzdušném útoku na severoirácké město Tikrít, které obsadili islámští radikálové během své nedávné ofenzivy. Helikoptéry prý ostřelovaly místní univerzitní kampus, jehož část po čtvrtečním výsadku ovládla vládní vojska. Informovala o tom agentura Reuters. V zemi mezitím narůstá tlak na premiéra Núrího Málikího, aby rychle sestavil fungující vládu, jež by se s povstáním vypořádala.

Irácká armáda zahájila útok na Tikrít, rodiště bývalého diktátora Saddáma Husajna, již ve čtvrtek. Tři helikoptéry vysadily ve městě vojenská komanda. Podle Reuters se bojovníkům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) podařilo minimálně jednu z nich sestřelit. Zatím není jasné, zda se tak stalo před, nebo po výsadku. Podle agentury AFP se armáda připravuje na dobytí města pomocí pozemní ofenzivy. Tikrít padl do rukou sunnitských povstalců 11. června.

Mluvčí irácké armády dnes rovněž potvrdil, že jednotku bojující více než týden o největší iráckou ropnou rafinerii Bajdží dnes posílilo 200 mužů. Její síla se tak ztrojnásobila.

Obrana irácké armády, která přitom podstoupila dlouholetý americký výcvik, se po náporu povstalců z počátku měsíce doslova rozpadla. To vyústilo až ve velké vítězství radikálů obsazením severoiráckého Mosulu. V posledních dnech ale vládní síly převzaly iniciativu hlavně s pomocí elitních komand, která se rychle přesouvají ve vrtulnících.

Už podruhé v krátké době dnes vyzval k rychlému sestavení nové vlády také vlivný irácký šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání. Strany by se prý měli dohodnout na novém premiérovi ještě před ustavujícím zasedání parlamentu příští úterý.

Zdroj: YouTube

"Klíčovými zahraničními aktéry v současném Iráku jsou bezpochyby Írán a Spojené státy. Íránci sledují ofenzívu protišiítské ISIS se značným znepokojením a v zemi již nějakou dobu působí jednotky jejich Revolučních gard, které pomáhají s výcvikem a výzbrojí šíitských milicí. V zájmu Íránců je především bezpečnost a stabilita na jejich západních hranicích a politická jednota iráckých šíitů, kteří jim umožní mít v zemi nadále rozhodující vliv. Pro Íránce je Irák zásadně důležitý i jako geopolitická spojnice mezi Íránem a Sýrií. Dlouhodobě protežovaný Málikího režim je tak pro Teherán zkrátka příliš důležitý, než aby jej bylo možné nechat padnout," říká pro Natoaktual.cz politolog Jan Daniel.

"Hrozba postupu radikálních džihádistů a chaosu v Iráku také neočekávaně sblížila Írán se Spojenými státy. Byť otevřená jednání odmítl samotný nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Chameneí a skepticky se k nim staví i celá řada významných amerických politiků a vládních bezpečnostních expertů, je pravděpodobné, že k určité úrovni koordinace bude muset dojít," tvrdí odborník.

"Hádankou prozatím zůstává, jak se k irácké krizi v dlouhodobějším horizontu postaví Saúdská Arábie a další arabské země Perského zálivu a zda budou ochotné spolupracovat na jejím řešení. ISIS je na jedné straně příliš extrémní i pro jejich vládnoucí režimy a v minulých měsících začaly i ony postihovat své občany, kteří radikální džihádisty podporují, či se rozhodli vydat se za ně bojovat. Na druhé straně ovšem znamená oslabení Málikího vlády zmenšení íránského vlivu v regionu a další odsávání omezených íránských zdrojů," domnívá se Daniel.

"Ve složité situaci se ocitlo i Turecko, které bylo v minulosti mnohými obviňováno z velmi vlažného přístupu k ISIS. Právě jeho politika otevřených hranic umožnila příchod řady zahraničních džihádistů na syrská a posléze i irácká bojiště. Není také bez zajímavosti, že zatímco Džabhat al-Nusra, tedy syrská odnož Al-Káidy a oponent ISIS na iráckých bojištích, je na oficiálním tureckém seznamu teroristických organizací, ISIS zde prozatím i přes výzvy západních diplomatů není. Turecko se tak podle některých teorií snažilo podpořit v Sýrii sílu, která by efektivně bojovala proti Asadovu režimu a zároveň dokázala na severu země čelit posilování nezávislosti místních kurdských domobran," řekl politolog.

Související

Více souvisejících

Irák Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy