Jediné řešení pro Irák? Generál navrhuje radikální krok. Už dorazily ruské stíhačky

Bagdád - V boji proti radikálům z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) mají iráckým vládním silám pomoci ruské stíhačky Su-30K, které vláda premiéra Núrího Málikího koupila od Moskvy. Deset těchto strojů přistálo v sobotu na několika iráckých vojenských letištích, oznámily irácké vládní a parlamentní zdroje, které citovala ruská agentura RIA Novosti. Náčelník krizového štábu irácké armády generál Alí Sajdí dnes v souvislosti s postupem sunnitských radikálů vyzval k rozdělení země na autonomní zóny pro šíity, sunnity a Kurdy.

K zachování jednoty země a zabránění válce naproti tomu vyzval irácké vládce při dnešním požehnání Městu a světu papež František. "Násilí plodí násilí, dialog je jedinou cestou k míru," řekl věřícím shromážděným na Svatopetrském náměstí v Římě.

"Všechny skupiny by měly dostat vlastní regiony. To je jediné řešení," řekl Sajdí německému nedělníku Welt am Sonntag.

Jen takové rozdělení může podle něj zbavit sunnitskou skupinu ISIL podpory ze strany sunnitské komunity. "ISIL tvoří jen asi deset procent bojovníků. Hlavní roli hrají sunnitské kmeny a strana Baas svrženého diktátora Saddáma Husajna," prohlásil Sajdí.

Generál zároveň ujistil, že metropole Bagdád je před bojovníky ISIL bezpečná. "Utvořili jsme obranný pás kolem Bagdádu tvořený čtyřmi divizemi po 15.000 mužích. Jsou to elitní jednotky. K tomu přidejte dobrovolníky, kterých stále přibývá. ISIL může provést teroristické akce, ale Bagdád nikdy nedobude," řekl Sajdí.

Různé zprávy přicházejí o situaci v Tikrítu a výsledku vládní ofenzivy. Armáda v sobotu oznámila, že dobytím předměstí Audža získala plnou kontrolu nad okolím Tikrítu a chystá se na město zaútočit ze všech stran. Dnes armádní mluvčí Kásim Músáví řekl novinářům, že vládní síly plně kontrolují areál univerzity, který byl hlavní baštou povstalců, a vyvěsily nad ním iráckou vlajku.

Podle telefonických informací získaných agenturou AP od obyvatel města se ale zdá, že povstalci první pokus armády o dobytí města odrazili a mají Tikrít i dnes stále pod kontrolou.

V nejbližších dnech budou do bojů proti povstalcům nasazeny i ruské stíhačky, řekl člen bezpečnostního a obranného výboru minulého parlamentu Abbás Bajátí. Ředitel ruského Střediska analýzy světového obchodu se zbraněmi Igor Korotčenko vyjádřil podle ruské agentury domněnku, že Irák koupil použité ruské stíhačky, které byly v opravě v Bělorusku.

Spíš chaos než stát

"Nelze vyloučit, že se do boje v Iráku vrhnou v logice soupeření o zdroje a podporu donorů ze Zálivu i další islamistické organizace prozatím válčící v Sýrii. Na sociálních sítích se koneckonců již objevily (neověřitelné) fotografie bojovníků Ansar al-Islám, bojující proti ISIS v Sýrii, jak vyvěšují svou vlajku v rodišti Saddáma Husajna - Tikrítu. Jak ale také ukazují poslední zprávy ze severu Iráku, vzájemné vztahy mezi ISIS a jeho různorodými iráckými spojenci rozhodně nejsou bez napětí a již se podle kurdských zdrojů objevily i první ozbrojené střety," říká pro Natoaktual politolog Jan Daniel.

"Postupnému rozpadu povstalecké fronty napovídají i zkušenosti z úspěchů radikálních džihádistických skupin z dřívějších konfliktů v Alžírsku či samotném Iráku. Extrémní a násilnický světonázor džihádistů je v dlouhodobějším horizontu odcizí méně radikálním spojencům, stejně jako běžným civilistům. Spíše než aby tu vznikl nový džihádistický stát, se tak severozápad Iráku hrozí propadnout přes veškeré prozatímní úspěchy ISIS do podobného násilného chaosu, v jakém se již nějakou dobu nachází sousední Sýrie," myslí si odborník.

A dodal: "Írán prozatím podporuje irácké šíity spíše skrytě a je pravděpodobné, že rozsáhlou a otevřenou vojenskou i materiální pomoc si nemůže v současnosti příliš dovolit. Jeho ekonomika je významně oslabená dlouhodobými sankcemi ze strany Západu a zároveň stále nákladnější podporou Asadovu režimu a libanonskému Hizballáhu. Pokud by ovšem došlo k přímému ohrožení Bagdádu, nebo významných šíitských svatyní, tak by Teherán nejspíše s přímou vojenskou pomocí neváhal. To by ale Irák posunulo na samou hranu krvavého náboženskému konfliktu."

Související

Více souvisejících

Irák Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy