Malý Brit Ashya (5) s nádorem mozku je v Praze, podstoupí léčbu protonem

Madrid - Britský chlapec (5) s nádorem na mozku Ashya King, jehož případ se dotýká i Česka, dnes ráno opustil nemocnici ve španělské Malaze a odletěl do Prahy. Letadlo s ním přistálo na Ruzyni hodinu po poledni. Na příjezd Ashyi se intenzivně připravovala nemocnice Motol, která musí mimo jiné zohlednit fakt, že se rodina Kingových hlásí k jehovistům. Chlapec by měl podstoupit zhruba 30 ozáření.

Nemocný chlapec cestu přestál dobře, řekla mluvčí protonového centra Iva Taťounová. Chlapcův otec Brett uvedl, že je rád, že jsou konečně v Česku. Během odpoledne otec absolvuje prohlídku protonového centra, kde bude seznámen s podrobnostmi o průběhu léčby a představen zdravotnickému týmu.

Kingovi se již v srpnu obrátili na pražské Protonové centrum, které souhlasilo s tím, že Ashyu přijme. Britský soud v pátek povolil převoz pětiletého Brita do České republiky.

"V ranním konziliu jsme vyhodnotili, že hochův zdravotní stav umožňuje transport do České republiky na naše pracoviště a že plánovaná léčba z informací, které jsme dostali, by byla možná. Ale uvidíme, až dítě přijde k nám, jak to skutečně bude," řekl dnes přednosta motolské kliniky dětské hematologie a onkologie profesor Jan Starý.

V dalších dnech hoch podstoupí vyšetření, která mají vyloučit, že nádor po operaci znovu roste či se šíří dál do kanálu páteřního. Ozařování s mírnou podporou chemoterapie začne příští týden. Naplánováno je zatím 30 ozáření, pět dní v týdnu po jednom ozáření denně. Pacient bude převážen k zákroku do protonového centra sanitou za doprovodu tamního lékaře, na ozařování bude uspán. Po probuzení bude odvezen v doprovodu lékaře zpět do Motola.

Pobývat bude na jednotce intenzivní péče, rodiče s ním mohou být vždy v průběhu dne. Podle průběhu léčby by časem mohl být hoch převeden na běžný pokoj.

Psali jsme:
Skandální odhalení: Británie ignorovala léčbu dětí protonem v Praze  

Motol má podle ředitele Miloslava Ludvíka smlouvu s pražským protonovým centrem, která mu zaručuje určitou úhradu. Léčbu si zatím britská strana nevyžádala, když ji bude nutno hradit v hotovosti, rodina zaplatí protonovému centru. Dodatečně si také může britská strana léčbu vyžádat a uhradit ji, případně využijí rodiče nové evropské směrnice o přeshraniční péči, tedy vše zaplatí a následně budou ve své zemi vymáhat proplacení účtu. Ředitel Motola podotkl, že nemocnice bude žádat od rodičů zálohu a bude o tom dnes informovat britské zdravotnictví.

Zhoubný nádor mozku, který má malý Ashya, je vždy léčen operací, radioterapií a chemoterapií. Standardem je léčba fotony. Protony ale u malých dětí dávají předpoklad, že mohou způsobit méně pozdních následků než fotony, vysvětlil profesor. Motolští lékaři zatím vědí, že po operaci, kterou chlapec podstoupil před šesti týdny, měl obvyklé komplikace a že se pomalu zlepšuje.

Rodiče malého pacienta jsou Svědkové Jehovovi, odmítají krevní transfúze, což lékaři budou muset zohlednit. Podle Starého použití krve není obvykle nutné, jen při komplikacích. Plán léčby s transfúzí zatím nepočítá. Rodiče budou muset před přijetím podepsat informovaný souhlas, kde bude uvedena i varianty transfúze.

Protonová terapie spočívá v použití kladně nabitých elementárních částic jádra atomu vodíku - protonů, které mají určitou hmotnost, která je ve srovnání s elektrony mnohem větší. Protony jsou v cyklotronu urychleny na rychlost rovnající se přibližně polovině rychlosti světla. Tím je dána také jejich energie, jež dosahuje hodnoty až 230 MeV (megaelektronvolt) a umožňuje tak zničit nádory až do hloubky 30 cm.

Protony jsou poté usměrněny silným magnetickým polem do velmi úzkého paprsku („pencil beam") a s vysokou mírou přesnosti přeneseny do prostorově zobrazeného zhoubného nádoru. Při zbrzdění v nádorové tkáni dojde k uvolnění energie, k ionizaci a poškození DNA zasažené buňky. Je-li toto poškození vícečetné, buňka se přestává dělit nebo přímo umírá.

Hlavní předností protonového svazku je skutečnost, že absolutně největší část své energie předá v oblasti tzv. Braggova vrcholu, tj. přímo v nádoru, kde dojde k maximálnímu účinku. Svazek urychlených částic má vysokou energii a je velmi přesně cílen. Většinu energie předá výhradně nádorové tkáni. V porovnání s dosavadními ozařovacími postupy šetří zdravé tkáně před nádorem a vůbec nepoškozuje zdravé tkáně za nádorem.

Související

Více souvisejících

Protonová léčba nemocnice Motol děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy