Po Mečiarovi se slehla zem, zmizel!

Bratislava - Hnutí za demokratické Slovensko vypadlo z parlamentu a po jeho předsedovi, který byl v uplynulých dvou desetiletích neodmyslitelnou součástí slovenské politiky, se slehla zem. Vladimír Mečiar se vytratil, píše v úterý deník Sme.

Reportéři televize Markíza zjistili, že trojnásobný slovenský premiér a politik, který dělil Československo, se po propadu v sobotních volbách 36 hodin ukrýval v bratislavském ústředí své strany. Odtud odjel v pondělí před polednem neznámo kam v limuzíně Audi.

Krátce před uzavřením volebních místností v sobotu v deset večer poskytl Mečiar rozhovor, ve kterém předpověděl straně dvojciferný výsledek.

Nakonec z toho byl propadák a Mečiar dosud nevystoupil před novináře. Nebere telefony.

Stranický šéf po sobě zanechal jen krátké písemné prohlášení, které HZDS zveřejnilo v neděli. "Sláva vítězům a čest porazeným. Do parlamentu se vrátíme. Zatím budeme jinými prostředky plnit sliby voličům," vzkázal.

Teď Mečiar nejspíš medituje v přírodě. Sme to řekl poslanec Jozef Halecký, blízký politický souputník předsedy HZDS.

"Zřejmě přemýšlí, relaxuje a medituje. Předpokládám, že v přírodě," odpověděl Halecký na otázku, kde se nachází Mečiar. "V takových těžkých stresových situacích se potřebuje odreagovat. Rád se prochází v lese bez telefonického spojení," cituje Sme Haleckého.

Spojení s Mečiarem nemá ani stranický sekretariát. Vůdce HZDS je znám tím, že odmítá mobilní telefon.

Mečiarovo hnutí vyhrávalo všechny parlamentní volby na Slovensku až do roku 2002. Od té doby klesalo. V sobotu proletělo propadlištěm. Pro HZDS hlasovalo 4,3 procenta voličů, strana tak nepřekonala pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu.

Doba Mečiarovy vlády na Slovensku v 90. letech je nazývána "mečiarismem". Mečiarovy neurvalé postupy vůči opozici i zahraničním partnerům vedly například k tomu, že NATO nezařadilo Slovensko do první vlny svého rozšíření po pádu železné opony.

Sobotní volby na Slovensku vyhrál sociálnědemokratický Směr premiéra Robert Fica s 35 procenty hlasů. Fico ale podle všeho nenalezne partnery pro většinovou koalici. Pro ni má dostatek poslanců slovenská pravice.

Související

Lubomír Kopeček

ROZHOVOR: 30 let od Deklarace o svrchovanosti Slovenské republiky. Pokud by Československo přežilo, asi by se podobalo Belgii, míní profesor Kopeček

Slovenská národní rada před 30 lety, 17. července 1992, schválila Deklaraci o svrchovanosti Slovenské republiky. Dokument, který se proklamoval coby základ „suverénního státu slovenského národa“, byl přijat hlasy 117 ze 147 přítomných slovenský poslanců. Dali tím najevo, že Československo v dosavadní podobě považují za mrtvé, konstatuje politolog Lubomír Kopeček v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Profesor působící na brněnské Masarykově univerzitě, kterému letos vyšla kniha Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman: Paralelní životopisy, v něm mimo jiné nastínil, jakým směrem by se mohla ubírat česká politika, pokud by k rozdělení společného státu nedošlo. Okomentoval také nedávné výroky exprezidenta Václava Klause o údajných důvodech pokojného česko-slovenského rozchodu.

Více souvisejících

Vladimír Mečiar Slovensko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy