Slovensko zametlo s Baťou a jeho dědici? Právník chce bojovat dál

Bratislava - Baťovi dědicové se o majetek na Slovensku zatím soudí marně a právní bitva bude nejspíš ještě hodně dlouhá. Za politické rozhodnutí označil Tomáš Pecina, zástupce příbuzných podnikatele Jana Antonína Bati, rozhodnutí bratislavského krajského soudu anulovat verdikt nižšího soudu, který očistil Baťovo jméno.

"S tímto rozhodnutím soudu nesouhlasíme. Pokládáme ho za porušení práva na spravedlivý proces," řekl Pecina ČTK. Dodal, že po doručení a prostudování rozsudku bratislavského krajského soudu bude známo, zda příbuzní Bati podají novou žádost o náhradu za majetek zabavený Baťovu impériu na území Slovenska po druhé světové válce.

Krajský soud v Bratislavě na základě stížnosti slovenského ministra financí Petera Kažimíra zrušil loňský verdikt okresního soudu, který v obnoveném řízení anuloval trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, jenž Baťovi v roce 1947 uložil Národní soud v Praze. Z vyjádření, které dnes poskytl ČTK krajský soud, vyplývá, že okresní soud v případu opakovaně pochybil.

Krajský soud dospěl k závěru, že soud první instance protiprávně rozhodl povolit obnovení řízení v Baťově případu. Podle krajského soudu, který se odvolal na takzvané Benešovy dekrety, by o obnovení řízení vůči verdiktu Národního soudu v Praze mohl rozhodovat jen tento soud. "Vzhledem k tomu, že tento soud již neexistuje, nepřichází obnova řízení v takovýchto trestních věcech vůbec v úvahu. Na území Slovenské republiky totiž neexituje momentálně žádný soud, který by mohl povolit obnovu řízení v trestních věcech, o nichž rozhodoval Národní soud," uvedl bratislavský krajský soud, vůči jehož rozhodnutí nelze podat stížnost. Krajský soud v případu rozhodl už koncem září, o tomto verdiktu ale informoval až v těchto dnech.

Podle krajského soudu měl nižší soud také informovat ministerstvo financí o podání návrhu na obnovu trestního řízení vůči Baťovi, což ale neučinil.

Kvůli jiným údajným pochybením okresního soudu v Baťova případu slovenské ministerstvo spravedlnosti už dříve navrhlo disciplinárně stíhat soudce Pavola Tomíka. Tento soudce coby předseda senátu podle ministerstva nezajistil, aby návrh na zrušení rozhodnutí československého soudu ohledně Bati byl přidělen náhodným výběrem některému ze soudců, a ve věci rozhodl se svým senátem.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. Podnikatel v zemi vybudoval průmyslová centra Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany a součástí Baťova impéria byl i Bojnický zámek. Baťův vnuk John Nash dříve odhadl, že hodnota Baťova majetku na Slovensku dosáhla několika miliard eur. Česká justice očistila Baťovo jméno už v roce 2007 a také v ČR se Baťovi potomci soudí o náhradu škody za majetek.

Související

Společnost Baťa

Baťa: Do velikosti bot při on-line nákupu se netrefí třetina lidí

Do správné velikosti bot při nákupu na internetu se podle statistik společnosti Baťa netrefí třetina lidí. Velká část zákazníků raději ani nákup obuvi on-line nezkouší a odkládá ho. Baťa má své prodejny otevřené pro nákup bot pro děti a mládež, lidé si v obchodech mohou také vyzvedávat internetové objednávky, nevhodné zboží v nich mohou vracet či vyměňovat. Týká se to i výrobků zakoupených před uzavřením obchodů. Zástupci společnosti to dnes sdělili ČTK.

Více souvisejících

Baťa Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy