Paranoidní Rusko a kágébák Putin. Je zle, Skandinávie chystá krizový plán

ROZHOVOR – S demokracií to jde v Putinově Rusku od desíti k pěti, naopak imperiální ambice Moskvy rostou. V souvislosti s ukrajinskou krizí začalo mít velké obavy Pobaltí a posléze také Skandinávie. „Ano, Rusko je v severní Evropě vnímáno jako nejvážnější hrozba,“ říká pro EuroZprávy.cz politolog Miloš Brunclík, který působí na Fakultě sociálních věd UK a na vysoké škole CEVRO Institut. Nehovořili jsme ale pouze o Rusku. Řeč přišla i na NATO, imigraci a krajní pravici. Závěrem padla zmínka o prezidentovi Miloši Zemanovi.

Na konci března pohrozil ruský velvyslanec Michail Vanin jaderným útokem na Dánsko. Myslel to vážně? Proč se Moskva uchyluje k rétorice z dob studené války?

Těžko si lze představit jaderný útok Ruska na Dánsko jako jednu malou zemi v Evropě. Tato výhrůžka je součástí širší ruské zahraniční politiky vůči Západu jako celku. Rusko si nepochybně uvědomuje, že je Dánsko součástí kolektivní bezpečnosti v rámci NATO a případný konflikt by se týkal nikoli jen Dánska, ale celého Západu.

Je třeba vzít v potaz to, že Rusko není demokratickým státem, tím ostatně ani nikdy nebylo, spíše tím, co se v politologii označuje slovem „hybridní demokracie." Dnes je situace v Rusku podle řady demokratických ukazatelů ještě daleko horší než před deseti patnácti lety, kdy se Vladimir Putin stal prezidentem. Čím více se země vzdaluje od skutečné demokracie, tím větší je zde riziko vzrůstající represivnosti vůči svým obyvatelům a agresivity vůči svým sousedům. Nedemokratický charakter Ruska se zde snoubí s geopolitikou, resp. imperiálními ambicemi, a zvláštním způsobem vnímání mezinárodní politiky. V. Putin je bývalý příslušník KGB, způsob myšlení z dob studené války mu proto není cizí.

Navíc se nechce smířit s oslabením tradičního ruského impéria, které přišlo s rozpadem SSSR. Tento velmocenský prvek ruské zahraniční politiky, který vyvolává k potěšení Ruska v zahraničí obavy, jistě přináší Putinovi v části populace politické body, jež mohou kompenzovat slabou ekonomickou výkonnost, špatnou a zkorumpovanou státní správu atp. Rusko se ale současně chová poněkud nepředvídatelně a navíc paranoidně, cítí se ohroženo, mimo jiné proto, že jeho bývalá součást na západě, Baltské země, jsou dnes součástí NATO. Navíc se Ukrajina chce více přimknout k Západu...

Rusko je tak „obklíčeno" řadou liberálně-demokratických režimů, které svět vnímají diametrálně odlišně. V tomto kontextu je nutné chápat výhrůžky Ruska, včetně výhrůžek M. Vanina, který varoval Dánsko před tím, aby se stalo součástí amerického obranného protiraketového štítu. Rusko zkrátka vnímá současný svět svou optikou, která se zásadně liší od té naší. Neustále hovoří o zvyšujícím se napětí, ohrožení bezpečnosti, vyvolávání nestability a tak dále. Ovšem není ochotno přiznat, že zdrojem tohoto napětí je samo.

Ruské stíhačky na Baltem, údajně i ruské ponorky u Finska a Švédska. Jak moc se za poslední rok změnila bezpečnostní situace ve Skandinávii? Představuje politika Moskvy reálnou hrozbu pro severní Evropu?

Ano, Rusko je v severní Evropě vnímáno jako nejvážnější hrozba pro bezpečnost v Evropě. Například v dubnu 2015 vydali ministři obrany všech pěti severských států společné prohlášení o tom, že se region severní Evropy musí připravit na krize či incidenty vyprovokované Ruskem. Jiným příkladem je výroční zpráva NORDEFCO (tj. partnerství severských států v oblasti obrany), jež začíná úvahou o Rusku, které anektovalo Krym a angažuje se na východní Ukrajině, což znamená ohrožení severských států a regionu kolem Baltského moře.

Nejde samozřejmě jen o ruskou válku na Ukrajině, které se severských států bezprostředně netýká, ale o časté narušování vzdušného prostoru jednotlivých severských států ruskými vojenskými letouny. Známý je také švédský „hon" na ruské ponorky, jež pronikly do bezprostřední blízkosti švédského pobřeží. Přirozenou reakcí na ruskou zahraniční politiku je to, že severské země dnes přehodnocují své bezpečnostní politiky a svůj vztah k Rusku. Agresivní politika Ruska vede k bližší spolupráce severských států v oblasti obrany s cílem efektivní výměny informací, společného krizového plánování, rychlé reakce na budoucí hrozby atp.

V praktické rovině se to projevuje třeba v současné době, kdy probíhá „Artic Challange exercise", tedy společné vojenské cvičení Finska, Švédska a Norska za účasti Velké Británie a USA. Cílem je prohloubit spolupráci severských států v oblasti obrany. Na toto cvičení by měly bezprostředně navázat další manévry - cvičení Baltic Operations s účastí 4500 vojáků ze 17 zemí.

Je třeba zdůraznit, že až do nedávné doby byla otázka úzké spolupráce obrany severských zemí poměrně delikátní a citlivou problematikou: Norsko, Island a Dánsko jsou v NATO, Finsko a Švédsko zůstávají mimo. NORDEFCO má své počátky teprve v roce 2009 a agresivní Ruská zahraniční politika nutí severské státy, aby v prohlubování spolupráce v oblasti obrany postupovaly rychleji.

Proč Švédko a Finsko nevstoupily přímo do NATO a jak nyní vypadá spolupráce mezi těmito severskými zeměmi a Severoatlantickou aliancí?

Důvody, proč tyto země nevstoupily do NATO, nalezneme hluboko v historii. Švédsko je unikátní v tom, že zhruba posledních 200 nebylo přímo zataženo do žádného válečného konfliktu, což je na evropské poměry takřka neuvěřitelné. Po napoleonských válkách si Švédsko uvědomilo, že jsou definitivně pryč doby, kdy mohlo výrazně promlouvat do evropské mocenské politiky a být evropskou mocností, která zasahuje do „vysoké" politiky. Dobrovolně se rozhodlo pro neutralitu, která mu výrazně pomohla k tomu, aby se vyhnulo všem budoucím válečným konfliktům.

V době studené války znamenala švédská neutralita jistou výjimečnost a výrazný status malé země v bipolárním světě a Švédsko bylo jakýmsi svědomím mezinárodního společenství, kdy kritizovalo nejen komunistické diktatury na východě, ale i přešlapy zahraniční politiky Západu, zvláště USA. Po pádu železné opony a vstupu do EU, která formuje svou zahraniční a bezpečnostní politiku, klasická švédská neutralita již není realitou. Švédsko se sice nadále nehodlá stát členem vojenské aliance, ale úzce spolupracuje s ostatními zeměmi v rámci EU a také v rámci NATO. Zapojilo se do mise ISAF, vedené NATO a posvěcené OSN. Švédsko dnes považuje ruskou agresi na Ukrajině za největší bezpečnostní hrozbu od konce studené války a deklaruje, že nezůstane pasivní, pokud členský stát EU či jiná severská země bude napadena....

Finsko se rovněž již před druhou světovou válkou snažilo o neutrální politiku, ovšem to nezabránilo SSSR, aby Finsko napadl. Finsko tak vedlo v letech 1939-40 a 1941-44 dvě války se SSSR a obavy z agresivního Ruska zde dodnes hrají velkou roli. V době studené války se Finsko podobně jako Švédsko vrátilo k politice neutrality, ale charakter této neutrality byl zcela jiný. Pro Finsko nebyla neutralita zcela dobrovolná, ale tato politika znamenala maximum, čeho mohlo Finsko dosáhnout, aby si zachovalo vnitřní svobodu a demokracii. Bylo neustále pod silným tlakem SSSR, k němuž Finsko vázala smlouva z roku 1948 o „přátelství a vzájemné spolupráci". Finsko se nemohlo zapojit do Marshallova plánu, nemohlo se stát členem NATO, ani se nemohlo zúčastnit evropské integrace.

Po skončení studené války se Finsko rozhodlo vstoupit do EU a dostat se z politické a i geografické periferie Evropy s cílem lépe zajistit si svou bezpečnost a další (politické a ekonomické) zájmy. Finsko dnes již také není neutrální zemí. Podobně jako Švédsko zůstává mimo NATO, ale vzrůstající agrese Ruska tak trochu vhání Finy do náruče NATO. Finsko tradičně úzce spolupracuje s NATO a občas se jevilo jako spolehlivější partner této organizace než leckterý řádný člen NATO. Ačkoli si většina populace zatím vstup do NATO nepřeje, v nedávné době přestalo být členství Finska v NATO tabu. Bývalý premiér Alexander Stubb je jedním z těch, kteří toto tabu prolamují a otevřeně o možnosti Finska vstoupit do NATO diskutují.

Švédsko je známé svým vstřícným postojem k imigrantům, štědrým sociálním systémem, jako první uznalo Palestinu, nebojí se kritizovat například Saúdskou Arábii. Odkud pramení tento liberalismus?

Tento zásadový postoj, který Švédsku velí kritizovat vše, co považuje za nesprávné, nehumánní či nedemokratické, není ve Švédsku žádnou novinkou. Silně se tento zásadový postoj často bez ohledu na důsledky objevoval v době studené války, kdy byl premiérem Olof Palme. Palme tvrdě kritizoval Husákův režim v ČSSR, ale také americkou válku ve Vietnamu. Vztahy Švédska a USA se tehdy dostaly na bod mrazu a USA dokonce stáhly svého velvyslance ze Švédska. Tento principiální postoj, který se odklonil od do té doby převažujícího pragmatického charakteru švédské neutrality, vycházel z představy o roli morálky v mezinárodních vztazích a přesvědčení o nutnosti poukázat na nešvary kdekoli na světě bez ohledu na bipolární rozdělení světa.

Samozřejmě lze v této politice vidět zřetelný idealismus či naivitu a kritikové Palmeho by rovněž zdůraznili pokrytectví, když Palme současně vyjadřoval své sympatie k různým levicovým a současně autokratickým režimům. V každém případě platí, že tímto postojem malá neutrální země na sebe výrazně upozornila a Švédsko mělo nezpochybnitelný vliv na lidskoprávní agendu, humanitární akce, mírové mise OSN apod. Tento idealistický postoj a neochota brát si servítky vůči řadě mimoevropských zemí dnes vede k tomu, že Švédsko přichází o spojence a dobrou pověst na Blízkém východě: nejen v Izraeli (kvůli uznání Palestiny), ale i v arabských zemích, kde panují kritizované autoritářské režimy.

Nicméně i ve Švédsku sílí protiislámské nálady. Lze očekávat nějaký zásadní obrat na politické scéně? Jak moc je silná krajní pravice v severských zemích?

Ve Švédsku tento obrat již nastal: pomineme-li epizodický úspěch Nové demokracie (1991-94), pak jsou protiislámské nálady reprezentované ve švédském parlamentu již od roku 2010, kdy uspěli „Švédští demokraté". Jedná se o radikálně pravicovou populistickou formaci, která svůj volební zisk ještě posílila v loňských volbách a stala se s 13 % třetí nejsilnější parlamentní stranou. Svůj úspěch zakládá na xenofóbní rétorice a protipřistěhovaleckým a protiislámským náladám. Tradiční strany na levici i pravici byly doposud k přistěhovalectví vstřícné a vnímaly jej nejen jako přínosné a obohacující švédskou kulturu a ekonomiku, ale chápaly vstřícnost vůči imigrantům jako gesto dobré vůle vůči trpícím lidem z různých koutů světa.

I v ostatních severských zemích je krajní pravice na vzestupu, ačkoli má v každé zemi jinou podobu. Zatímco Švédští demokraté mají temnou minulost s vazbami na neonacistické hnutí, od kterého se ovšem odstřihli a díky tomu jsou dnes vnímáni méně kontroverzně, ale jsou v parlamentu stále izolovaní, norská Strana pokroku, Dánská lidová strana či Strana Finů mají výhodu v tom, že nejsou tolik stigmatizovány a ostrakizovány. Historii prvních dvou zmiňovaných stran lze dohledat již na počátku 70. let a v jejich odporu vůči vysokému zdanění a rozbujelému státu blahobytu.

Dánská lidová strana, podobně jako Švédští demokraté, se ke státu blahobytu dnes hlásí, ale tvrdí, že jej imigranti podrývají a zneužívají. Dánská lidová strana vyhrála volby do Evropského parlamentu v roce 2014. V minulosti podporovala menšinovou vládu konzervativců a liberálů, kteří na oplátku podpořili zpřísnění dánské imigrační politiky. Norská Strana pokroku je dokonce od roku 1997 druhou či třetí nejsilnější parlamentní stranou. V roce 2013 se dokonce poprvé stala součástí vládní koalice.

Strana Finů je dnes druhou nejsilnější stranou ve Finsku. Všechny tyto strany v různé podobě a intenzitě vyjadřují obavy z imigrace z neevropských zemí, ohrožení národní kultury, západních (a severských) hodnot, ze zvyšování kriminality či ohrožení státu blahobytu. Tím se ovšem neodlišují od řady dalších obdobných formací v západní Evropě.

Finsko si nedávno zvolilo nového premiéra (v českých médiích prý nesprávně označovaného jako „český Babiš"). Byly tyto volby něčím výjimečné a mění se pozice Finska na mezinárodní scéně?

Letošní volby daly vzniknout zcela novému typu koalice. V jejím čele stojí Juha Sipilä z finské Strany středu. Součástí koalice se stávají i konzervativci bývalého premiéra Alexandera Stubba. Skutečnou novinkou je ovšem vstup Strany Finů do vlády. Tato strana se vůbec poprvé stává součástí vládní koalice. Z hlediska zahraničně-politické orientace Finska se jedná o zřetelný obrat: bývalý premiér Alexander Stubb byl zastáncem federalistické EU, Strana středu a zejména Strana Finů jsou v tomto směru daleko zdrženlivější a je jim přisuzován euroskepticismus. Strana Finů uspěla ve volbách v roce 2011 zejména kvůli svému odporu vůči sanování řeckých dluhů, do kterého se měly zapojit jednotlivé země eurozóny.

K výměně vlády ve Finsku bych poznamenal jen to, že bývalý premiér Stubb byl silný zejména v zahraniční politice, ale v domácí politice jeho vláda příliš neuspěla a nenaplnila očekávání finských voličů. Je proto vcelku přirozené, že nyní vládu skládají předchozí opoziční strany.

Pokud jde o srovnání A. Babiše a nového finského premiéra, podobnost lze sledovat v tom, že Sipiläho manažerský přístup a navenek prezentovaná „apolitičnost" mu přinesly důvěru voličů a naději, že se podaří zvrátit nepříznivou ekonomickou situaci. Na druhé straně Sipilä je dlouholetým členem standardní, zavedené strany se staletou tradicí, kterou její předseda „nevlastní." Z této strany se mnohokrát v minulosti rekrutoval premiér. Do čela strany se Sipilä vyhoupl až v roce 2012.

Čím by se mohla ČR inspirovat v severní Evropě a může naopak něco Česko nabídnout Skandinávii?

Nejsem si jist, čím by se mohly severské země inspirovat v ČR. Ve všech různých srovnávacích žebříčcích zemí světa či Evropy jsou severské země většinou na samotné špici (od HDP na hlavu a kvalitu života, přes úroveň vnímání korupce až po zastoupení žen ve veřejných funkcích). Na severských státech oceňuji jejich schopnost jednat společně, koordinovat svůj postup a dohromady být výrazným a respektovaným hráčem na mezinárodní scéně. Toho jsou ovšem severské státy schopny i samostatně.

Zdá se mi, že ČR takto vnímána není. Stačí poukázat na českou zahraniční politiku. Její nejviditelnější část, byť zdaleka ne tak významnou, zosobňuje pan prezident. Obávám se, že je prezident brán vážně pouze na východ od nás.

Děkujeme za rozhovor.

Související

PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D. přednáší na vysoké škole CEVRO Institut a na Institutu politologických studií FSV UK. Ve své odborné činnost se věnuje především následujícím tématům: Komparativní politologie, ústavní instituce, strany a stranické systémy, politické systémy severských zemí, severské země v mezinárodních vztazích.  (Foto: Mgr. Ondřej Kubový) Rozhovor

Prezidentské volby nezrodí nového Masaryka či Havla, říká pro EZ politolog Brunclík. Po Zemanovi zůstává katalog hříchů

Politolog Miloš Brunclík, který se při své práci zaměřuje mimo jiné na parlamentní a poloprezidentské systémy, v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil různé prezidentské pravomoci. Přiblížil také svůj názor na kauzy točící se kolem tří nejsilnějších kandidátů. „Velice záleží na tom, jakým způsobem se k těmto svým nedostatkům kandidáti postaví,“ řekl Brunclík.

Více souvisejících

Miloš Brunclík Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

Zdroj: David Holub

Další zprávy