Německo si připomíná odsun. Gauck vyzval k porozumění i pro současné uprchlíky

Berlín - Po druhé světové válce bylo ze střední a východní Evropy vysídleno na 15 milionů Němců. Jejich osud si dnes poprvé formou památného dne Německo připomíná. Podle Centra proti vyháněním tato připomínka pomůže vysídlencům i jejich potomkům vypořádat se s tím, co museli prožít.

Spolkový prezident Joachim Gauck dnešního dne využil k tomu, aby apeloval nejen na Němce, aby projevili pochopení pro osud současných uprchlíků. "Přál bych si, aby vzpomínka na někdejší uprchlíky a vysídlence prohloubila naše porozumění pro uprchlíky a vysídlence současné," prohlásil podle agentury DPA prezident při pietním ceremoniálu v Berlíně.

Uprchlická politika již není pouze vnitřní politikou, ale také politikou zahraniční, bezpečnostní a rozvojovou, prohlásil Gauck. Přitom označil za morální povinnost všech evropských zemí zachránit uprchlíky před smrtí na moři a poskytnout jim bezpečné útočiště.

V historické části svého vystoupení Gauck hovořil o utrpení milionů německých válečných uprchlíků, jejichž zármutek byl dlouho stranou pozornosti. Řekl, že jejich ztráta domova byla do značné míry chápána jako zdánlivě nevyhnutelný trest za německé zločiny. "Před 70 lety chudé a zničené Německo pomohlo milionům uprchlíků k integraci... Proč by ekonomicky úspěšné a politicky stabilní Německo nemohlo být schopné vnímat aktuální výzvy jako šanci pro budoucnost?" uvedl Gauck, jenž zároveň podle DPA poděkoval výslovně sousedním zemím za důvěru v Německo v desetiletích po válce.

"Dějiny útěku, vyhánění a deportací jsou součástí našich celoněmeckých dějin. Patří k historickému dědictví našeho národa," uvedla ředitelka Centra proti vyháněním Erika Steinbachová.

Podle ní pomůže památný den vysídlencům a jejich potomkům překonat trauma, které pro ně útěk z původní domoviny znamená. Sám o sobě však k úplnému zahojení ran nestačí. "Prožité zločiny vyhánění potřebují dlouhé zpracování, které potrvá několik generací. Základem pro toto zpracování je pravda," uvedla Steinbachová.

Psali jsme:
Sudetští Němci popřeli informaci, že soud zneplatnil změnu stanov  

Podle ní je třeba v Německu i v sousedních zemích otevřeně mluvit o tom, jak odsun německého obyvatelstva vypadal. V posledních letech je podle ní tato otevřenost stále častěji vidět.

Památný den zavedla loni vláda kancléřky Angely Merkelové. Její kabinet zvolil 20. červen, který už v roce 2000 označilo Valné shromáždění OSN za mezinárodní den uprchlíků. Památné dny připomínající německé vysídlence už dříve zavedly německé spolkové země Bavorsko, Hesensko a Sasko. V těchto zemích památný den připadá na druhou neděli v září. Poprvé se připomínal loni 14. září.

Podle nedávného průzkumu společnosti Post Bellum souhlasí s odsunem sudetských Němců 20 procent Čechů. Proti se vyjádřilo přes 30 procent respondentů. Patří mezi ně zejména lidé z mladších ročníků, kteří se narodili až po listopadové revoluci. Nejvíc lidí zůstalo nevyhraněných, pocházejí především z řad lidí narozených za normalizace.

"Naroste nová generace, která je nezatížena komunistickou ideologií, jež z tohoto tématu vytvořila nenávistné téma. Za pár let tady budou převažovat lidé, kteří budou téma vnímat spíš jako téma ke smíření s Němci," komentoval výsledky ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Proti vrácení majetků je ovšem 80 procent lidí. "Vidím takovou latentní hrozbu. Viděli jsme to třeba v prezidentské kampani, že téma je velmi jednoduše zneužitelné, že se z toho dá vyrobit kauza a nějakým způsobem udělat větší hrozba, než ve skutečnosti je," řekl sociolog a spoluautor výzkumu Ondřej Veis.

Související

Více souvisejících

Německo sudetští němci Joachim Gauck

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy