Pozor v Istanbulu, varuje Německo turisty. Hrozí atentáty

Berlín - Německá diplomacie dnes vydala varování před možnými atentáty na metro a autobusové zastávky v Istanbulu, který patří k oblíbeným cílům zahraničních turistů. Také MZV ČR doporučuje všem návštěvníkům při pobytu v Turecku celkově opatrnost na celém jeho území, a to zejména při pobytu v místech s vyšší koncentrací osob.

Souvisí to s útoky turecké armády proti kurdským ozbrojencům na severu Iráku, napsala agentura Reuters.

"Strana kurdských pracujících (PKK) může posílit svoji aktivitu, pokud jde o útoky," uvedlo ministerstvo zahraničí v Berlíně na svých internetových stránkách.

Počet turistů ze zahraničí, kteří přijeli do Turecka, za prvních šest měsíců letošního roku klesl o 2,25 procenta na 14,89 milionu.

České ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat v Turecku organizovaně a ve skupinách, vyhýbat se nočnímu cestování, autem jezdit po hlavních silnicích, apod. Při výběru místa ubytování je nutno se zejména přesvědčit, že se ubytování nachází v bezpečném místě. "Doporučuje se, aby se turisté na frekventovaných místech (bazary, mořské pobřeží) vyhýbali přehnaně přátelským cizincům nabízejícím sladkosti, pití nebo tabákové výrobky (možnost omámení). Turisté by neměli fotografovat vojenské objekty a objekty podobného charakteru," uvedlo mzv.cz.

Bezpečnostní situace na jižním pobřeží Turecka - a to ve všech turistických oblastech, jak na Turecké riviéře, tak na Egejské riviéře, či v oblasti Bodrumu - je klidná a bezpečná. Vždy je však nutno dodržet doporučení turistických kanceláří a místních ubytovacích zařízení. I tady je opatrnost na místě: z různých turisticky významných míst byly hlášeny kriminálními gangy upravené bankovní automaty. Před výběrem peněz je proto zapotřebí bankomat pozorně prohlédnout, zda není podezřele upraven.

Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti jihovýchodního Turecka, zejména jihovýchodního cípu Turecka (cca jižně a východně od jezera Van, Hakkari, Şırnak). Do okolí měst Mardin, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakır, Hatay, Şanlıurfa, Hakkari a Sirnak se doporučujeme cestovat jen v nejnutnějších případech. Nedoporučuje se cestovat do míst poblíž syrských hranic, kde může docházet k bezpečnostním incidentům.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Německo Turisté

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy