Ostrý konflikt mezi Maďarskem a Chorvatskem. Škodíte nám, rozčiluje se Orbán

Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán se otevřeně pustil do svého chorvatského kolegy. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou kvůli migrační krizi napjatější než kdy dřív, Budapešť se rozhodla, že na hranicích s Chorvatskem vybuduje plot, jaký vystavěla na pomezí se Srbskem. Záhřeb budovanou bariéru prohlásil za ostudnou.

Orbán chorvatského premiéra Zorana Milanoviće označil za „vyslanec Socialistické internacionály", který podle něj útočí proti Maďarsku. Řekl také, že se kvůli dlouhodobým vzájemným vztahům dosud zdráhal Milanoviče kritizovat. Kvůli situaci kolem uprchlíků jsou však vztahy mezi Budapeští a Záhřebem na bodu mrazu.

Maďarsko podle Orbána nepovažuje Milanovičova slova za názory chorvatského národa. Dodal, že vůdci politických stran, které jsou členy Socialistické internacionály, neposlouchají přání vlastních národů, ale právě rozkazy této celosvětové organizace sdružující levicově demokratická hnutí. Českým zástupcem v internacionále je i ČSSD.

Budapešť Záhřeb obviňuje, že nedodržuje své povinnosti a neregistruje všechny migranty, kteří vstoupí do Chorvatska. Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár ve čtvrtek prohlásil, že pokud Chorvatsko není schopno dostát v azylové politice unijním závazkům, pak to vyvolává pochybnosti o oprávněnosti chorvatského členství v Evropské unii i o jeho připravenosti na vstup do schengenského prostoru. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v září označil přístup Chorvatska k uprchlíkům za ubohý.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko Chorvatsko

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy