Slovensko vyšle do Maďarska 50 policistů, budou chránit hranice EU

Bratislava - Česko už do Maďarska poslalo skupinu vojáků, nyní se k podobné akci odhodlalo také Slovensko. Bratislava vyšle do Maďarska 50 policistů, kteří pomůžou při ochraně vnější hranice EU. Nasazeni budou na hranici Maďarska se Srbskem.

S vysláním policistů do Maďarska, které dlouhodobě čelí náporu migrantů, počítá slovenské ministerstvo vnitra již v příštím týdnu. Předběžně by tam měli zůstat měsíc. "Výhodou tohoto kontingentu policistů ze Slovenska je to, že většina z nich je schopna hovořit maďarsky," řekl premiér Robert Fico. Podle něj na misi byli vybráni policisté z těch regionů Slovenska, kde žije maďarská menšina.

Psali jsme:
Maďaři proti migrantům a diktátor Orbán? Hungarolog rozcupoval nesmysly v médiích
 

Slovenští policisté budou podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka vybaveni vlastní výstrojí včetně zbraní a také 17 vozidly a zařízeními pro noční vidění. Sloužit mají ve společných hlídkách s maďarskými nebo i českými kolegy.

Česká vláda minulý schválila vyslání až 25 vojáků do Maďarska, první skupinu s technikou vyslala armáda v úterý.

"Když se takto skloubí síly České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska, tak to bude významný příspěvek k ochraně vnější schengenské hranice na úseku Srbska a Maďarska. Je to něco, co evropská legislativa přepokládá, ale málokdy se vyskytne spolupráce na takovéto úrovni," uvedl Fico.

Související

Slovenská armáda

Desítky tisíc Slováků nechtějí v případě války bojovat se zbraní

Rekordních více než 40.000 Slováků poslalo místním úřadům oznámení, že v případě mobilizace nechtějí bojovat se zbraní. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra obrany Jaroslava Nadě v diskusním pořadu Rádia Expres. Podle ministra jde o výsledek zneužívání války na Ukrajině částí slovenské opozice.

Více souvisejících

Armáda SR Slovensko Maďarsko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy