Klimatické změny se dotýkají také Tibetu, do pár let může přijít o všechny ledovce

Paříž – V Paříži vrcholí klimatická konference. Na problémy spojené se změnami klimatu v posledních dnech upozorňují především Marshallovy ostrovy a Tibet, tedy „střecha světa“.

V Le Bourget, kde se jednání koná lobbují třeba představitelé tibetského exilu. Dopady změn klimatu na tibetskou planinu jsou výrazné a mají globální důsledky, příliš se o tom ale nemluví. V Paříži se to pokouší změni Dicki Choyangová z organizace CTA, která zastřešuje tibetský exil a bývá často označovaná jako exilová vláda. Himalájskou zemi v roce 1950 anektovala Čína.

Tibet je podle Choyangové možné označit za "třetí pól" planety, protože po jižním a severním pólu je totiž právě tam největší počet ledovců, nyní přes 46 tisíc. V posledním desetiletí se jich 82 procent různě velkým způsobem zmenšilo. Při stávajícím tempu bude podle odborníků země v polovině století zcela bez ledovců.

„Tibet je vodárna Asie. Právě tam začínají největší asijské řeky," zdůraznila Tibeťanka. Změny na tibetské planině - sedmkrát větší než je Francie - tak mají dopad na část světa, kde nyní žije 80 procent světové populace, včetně Číny, Indie a zemí jihovýchodní Asie.

Zvyšování teplot také znamená tání permafrostu, tedy trvale zmrzlé půdy. Ta představuje 70 procent Tibetské náhorní plošiny. "Proč se o to starat? Zmrzlá půda obsahuje velké množství metanu. Po erozi se ale dostane do ovzduší a přispívá k dalšímu zmenšení ozónové vrstvy," upozornila Choyangová.

„Urbanizace postupuje velice rychlým tempem," varovala a upozornila na velmi špatné ovzduší, které v posledních dnech panuje například v Pekingu. „Jejich model rozvoje není něco, co je nějak nutné v Tibetu následovat. Tamní ekosystém je velmi křehký," míní Tibeťanka.

Pozitivní ale podle ní je, že Peking nedávno přijal zákon o ochraně životního prostředí. „Teď jde o to, aby ho skutečně a spravedlivě prosazovali a dodržovali," podotkla Choyangová.

Sdílejte článek

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Jan Lipavský

Lipavský se podle Číny dopustil výtržnosti. Setkal se s Tibeťany

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze dnes vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.

Více souvisejících

tibet Klimatický summit v Paříži (2015)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy