Svině, napsali umělci na pomník Vasila Biľaka. Dnes stanuli před soudem

Bratislava - Dva slovenští výtvarníci, kteří loni pomalovali pomník komunisty Vasila Biľaka a přidali nápis "svině", dnes stanuli před soudem.

Prokuratura je za to obžalovala z poškozování cizí věci, za což jim v případě prokázaní viny hrozí roční vězení.

"Jsem absolutně nevinen. Chtěl jsem zabránit spáchání zločinu, udělal jsem jen to, co jsem musel," řekl jeden z obžalovaných výtvarníků Peter Kalmus.

Obhajoba postavila svůj postup na tvrzení, že šlo o nutnou obranu a že výtvarníci svým činem bránili kromě jiného spáchání trestného činu zlehčování fašismu a komunismu. K tomu prý mělo dojít postavením pomníku. Právním zástupcem obžalovaných je opoziční poslanec a exministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic.

Podle prokuratury pomalováním pomníku Biľaka způsobili Kalmus s kolegou Ľubošem Lorenzem Komunistické straně Slovenska (KSS) škodu 1617 eur (43.660 korun). "My jsme to brali jako umělecké dílo a to pomalováním ztratilo uměleckou hodnotu," uvedla Helena Polanská z KSS, která v procesu vystupuje coby poškozená.

Po úvodním jednání soud odročil proces na březen.

Biľak podepsal takzvaný zvací dopis, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze v roce 1968. Pomník mu věnovala obec Krajná Bystrá, která zároveň politikovi udělila čestné občanství. Biľak zemřel v roce 2014.

Související

Vasil Biľak s Ceauşescem v roce 1977

První "normalizační" opatření bylo ÚV KSČ přijato před 50 lety

Před 50 lety, 14. listopadu 1968, byla na zasedání ÚV KSČ přijata rezoluce s názvem Hlavní úkoly strany v nejbližším období. V textu se mimo jiné mluvilo o tom, že pro postup strany je "mimořádně důležité upřímné a důsledné plnění moskevského protokolu z 26. srpna, jenž je jediným reálným východiskem pro cestu normalizace poměrů v ČSSR". Ústřední výbor udělal i některé personální změny, mezi nové tajemníky se dostali pozdější významní exponenti normalizace - Vasil Biĺak, Josef Kempný a Lubomír Štrougal.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

Zrada Československa. Soudruh Biľak před 50 lety předal SSSR zvací dopis

Praha - 3. srpna 1968 se v Bratislavě konala porada představitelů států Varšavské smlouvy (Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a Československa), na které byla přijata takzvaná Bratislavská deklarace. Vedení SSSR tehdy také dostalo od Vasila Biľaka takzvaný zvací dopis, kterým část československých komunistů žádala Sovětský svaz o pomoc s "kontrarevolucí".

Více souvisejících

Vasil Biľak Slovensko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 59 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy