Černý scénář pro EU: Co bude po případném brexitu? Brusel čeká "horké léto"

Londýn - Jesliže se Britové 23. června v referendu vysloví pro odchod z EU, právníkům a diplomatům nastanou krušné časy. Není totiž zcela jasné, co přesně se stane.

Vodítkem jim bude poměrně obecně formulovaný padesátý článek závěrečných ustanovení smlouvy o EU. Znamená ovšem kromě jiného, že po 23. červnu nepřijde pro Brity ani EU nějaká okamžitá a přelomová změna.

Podle článku 50 se poté, co Londýn ostatní země osmadvacítky o svém záměru odejít informuje, začne dojednávat dohoda o přesných podmínkách vystoupení. Až při těchto jednáních tedy bude vznikat představa o další podobě vztahů mezi britskými ostrovy a "zbývající" EU, včetně tak zásadní věci jako je další přístup na jednotný trh. Už nyní Britové nejsou součástí schengenského prostoru či eurozóny, o nich tedy naopak mluvit nutné nebude.

Země ale v unii končí až okamžikem vstupu dohody v platnost nebo - pokud se ji nepodaří včas dojednat - dva roky poté, co oznámila svůj záměr odejít. Tuhle lhůtu je ale možné prodloužit, pokud s tím budou všichni účastníci diskuse souhlasit.

Britskou vládu ale nic nenutí spustit proces podle článku 50. už třeba den po referendu, či bezprostředně ve chvíli, kdy budou známy výsledky hlasování. Existuje tak teoreticky také možnost určitých přípravných či předběžných jednání mimo tento obecný rámec tak, aby "netikaly hodiny" z oněch dvou let.

VIDEO: Kampaň za setrvání v EU

Zdroj: YouTube

Text článku 50 unijní smlouvy končí připomínkou, že pokud se země po odchodu znovu pokusí vstoupit, platí pro ni stejné podmínky jako pro každý jiný evropský stát, který o členství v EU požádá.

Vincenzo Scarpetta z analytického střediska Open Europe přitom upozorňuje, že jiný legální způsob, jak z EU odejít neexistuje. "Smyslem článku 50 je, že dává určité přechodné období k dojednání budoucích vztahů mezi Británií a zbytkem EU. V té době se ale nic nemění, Británie je dál v unii, platí unijní legislativa, vše funguje jako dosud," řekl Scarpetta ČTK. Upozornil ale, že nikdo přesně neví, jak nikdy nevyzkoušená věc bude v praxi fungovat a co přesně se v průběhu oněch dvou let Britům podaří s unií vyjednat.

Psali jsme:
Výsledek britského referenda ovlivní i migrace, hádky nabírají na síle
 

Z úterý 21. na pátek 24. června, tedy až na den po referendu, už bylo také přesunuto jednání Rady pro všeobecné záležitosti. Na této schůzce, které se účastní ministři odpovědní za evropskou problematiku, se obvykle připravuje právě program následujícího unijního summitu.

V pátek, tedy bezprostředně po referendu se nejspíš lídři významných unijních zemí spojí telefonicky, aby svou reakci zkoordinovali a hledání odpovídající reakce na brexit by mohlo trvat i přes následující víkend. V případě, že se Britové rozhodnou k odchodu, nejspíš podle diplomatů zazní "nepřehlédnutelný politický signál", že ostatní členské země mají nadále v projekt EU plnou důvěru.

Letní měsíce obvykle v bruselském prostředí znamenají útlum pracovních aktivit, brexit by tak znamenal i "horké léto". Čekat s oficiálním spuštěním rozhovorů o odchodu až do září by bylo nejspíš příliš dlouho, řekl analytik Scarpetta.

Související

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)

Výbor britského parlamentu: Vliv Ruska nechtěl nikdo vyšetřovat

Britská vláda neviděla žádné stopy úspěšného zasahování Ruska do referenda o vystoupení z EU z roku 2016, uvedla vláda v Londýně. Reagovala tak na kritiku parlamentního výboru, podle něhož se vláda možným vlivem Ruska na hlasování dostatečně nezabývala.
Brexit

Migrační krize polevila? Británie hlásí nová čísla

Migrace do Spojeného království je na nejnižším bodě za uplynulých šest let, vyplývá to z poslední čtvrtletní zprávy britského Úřadu pro statistiku. Hlavní příčinou rapidního poklesu počtu příchozích je brexit a nejistota, která proces odchodu země z Evropské unie doprovází.

Více souvisejících

referendum o brexitu (23.6.2016) Velká Británie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy