10 podivných úřadů Evropské unie, o kterých jste nikdy neslyšeli

Brusel – Neexistuje nikdo lepší, kdo umí vytvořit nevyslovitelné zkratky k popisu obskurních funkcí, jako Evropská unie. Za posledních šest desetiletí se v EU otočilo, změnilo mnoho různých, podivných poboček, agentur a úřadů. Server Politico.eu vytvořil seznam deseti úřadů EU, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli.

Nezná je většina zaměstnanců EU, natož pak voliči. Zde je prohlídka méně známých zákoutí velkého bludiště s názvem EU.

Odrůdový úřad Společenství (CPVO)

Téměř 50 zaměstnanců se sídlem ve francouzském Angers se podle jejich slov stará o inovace v oblastí nových odrůd pro rostliny. Uděluje také práva k duševnímu vlastnictví nových odrůd, které vytvoří firma nebo jedinec. Od roku 1995 zaznamenali zhruba 41 tisíc nových odrůd. Financuje se sama tím, že lidé a firmy za využití služeb CPVO musí platit.

Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GNSSA)

Tato agentura má sídlo přímo v Praze a zaměstnává 121 lidí. Dalo by se říct, že spojuje satelitní služby a vesmírné s normálními občany. Při otevření kanceláře řekl ředitel Carlo des Dorides, že cílem agentury je, aby se stala efektivní organizace schopná zvládnout rozsáhlý provozní vesmírný program. GNSSA společně s ESA vyvíjí a spravuje rivala pro americkou GPS a ruský GLONASS. Navigační program se jmenuje Galileo a měl by být spuštěn nejdříve v roce 2018. První mobilní telefon s Galileem se na trh dostane na konci roku.

Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělání (CEDEFOP)

CEDEFOP sídlí v řecké Soluni a podle svých slov zjišťují, jak přilákat více mladých lidí k práci. Organizace se vidí jako křižovatka mezi vzdělávacím systémem a světem práce. Ve skutečnosti mají velmi malý úspěch, došlo k velmi malému rozdílu v míře nezaměstnanosti v EU, natož v Řecku, kde je téměř každý druhý mladý člověk nezaměstnaný.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací (ENISA)

Opět agentura, která sídlí v Řecku, konkrétně na Krétě. Řeší odborné poznatky z oblasti kybernetické bezpečnosti v Evropě. Pomáhá členským státům se lépe vybavit, připravit a případně odhalit problémy v oblasti bezpečnostních informací. Snaží se koordinovat národní strategie v kybernetice jednotlivých vlád členských států. Mnoho států ale odmítá spolupráci na takové úrovní, jak by si EU přála.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA)

Sídlí v Lisabonu, kde byl zrušen trestní postih pro držení malého množství drog. Pravidelné vydávají publikace jako „Drugnet", které se zaměřují na otázky jako návrat extáze. Podle vlastních slov analyzují a shromažďují informace a následně šíří spolehlivé a objektivní informace o drogách. Členské země EU můžou využít data a dozvědět se, jak jsou na tom v evropském průměru.

Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA)

Má 93 zaměstnanců, sídlí ve Frankfurtu a provoz tohoto orgánu stojí ročně 21,8 milionů EUR. A co přesně dělají? Připravují publikace pro odborníky, texty vypadají jako slovně psané rovnice. Podle svých vlastních slov agentura sleduje trendy, možná rizika a zranitelná místa vyplývající z pojištění. Což by se dalo přeložit jako identifikace problémů v odvětví penzijního připojištění, které by mohly způsobit další finanční krizi.

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA)

Agentura se sídlem v Bilbau usiluje o snížení rizik, jímž čelí zaměstnanci na pracovišti. Stojí také za kresleným hrdinou jménem NAPO, se kterým vzniklo několik animovaných filmů. Filmy mají ukázat studentům „bezpečnost s úsměvem". Podle svých slov vyvíjí, shromažďují a poskytují spolehlivé a relevantní informace o bezpečnosti na pracovištích. Reálně to vypadá tak, že vyškolení pracovníci obtěžují ředitele a manažery firem a říkají jim, jak ochránit zaměstnance před ozářením elektromagnetickými vlnami apod. jak píše server Politico.

Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (EUROFOUND)

Už od roku 1975 tato nadace přispívá ke zlepšování životních a pracovních podmínek v celé Evropě. Celkem 120 zaměstnanců vydává publikace jako „Reprezantivnost evropských organizací sociálních partnerů". Podle svých slov přispívají ke zlepšení životních podmínek prostřednictvím činností určených k rozvíjení a šíření poznatků, což se dá volně přeložit jako studování toho, jak lidí žijí a pracují a pak jím říct, jak žít a pracovat lépe.

Evropský institut pro rovnost žen a mužů (EIGE)

Téměř 50 lidí z Litvy má na starost rovnost mezi pohlavím. A to například při rybolovu, kde podle zjištění pracují hlavně muži a na palubách lodí téměř nenajdeme ženy. Podle vlastních slov EIGE shromažďuje, analyzuje, zpracovává a rozšiřuje informace v otázce rovnosti žen a mužů. Takže by se dalo říct, že vytváří problémy tam, kde nejsou a poskytují munici k útokům.

Evropská kontrola pro kontrolu rybolovu (EFCA)

Ve španělském Vigu sídlí celkem 57 osob, které mají na starost dohlížet na rybářské zákony. Podle vlastních slov organizují operativní koordinace kontrolních a inspekčních činností rybolovu ze strany členských států a napomáhají jím, aby byla v souladu s přísnými pravidly společné rybářské politiky. Zjednodušeně se dá říct, že brání rybářům ze zahraničí, aby nekradli naše kapry.

Související

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) úřady

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy