Katastrofa, lidé by se měli ještě jednou rozhodnout. Blair varuje před zkázou Británie

Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair se obává, že by brexit mohl být začátkem konce Velké Británie. Naléhá proto, aby lidé dostali možnost hlasovat ještě v jednom referendu.

Bývalý britský premiér Tony Blair označil výsledek červnového referenda, ve kterém občané Spojeného království rozhodli o odchodu z Evropské unie, za katastrofu.

Podle něj není ve skutečnosti lidem jasné, co toto vystoupení znamená. Bylo by proto podle Blaira správné nechat veřejnost ještě jednou rozhodnout, buď prostřednictvím parlamentu, voleb nebo v dalším referendu. plebiscitu. Uvedl to pro rozhlasovou stanici BBC.

Blair naléhá na další možnost, kde by se lidé mohli k brexitu vyjádřit, a dodal, že není důvody ignorovat jednu z výše uvedených možností. Země prý sice přijala rozhodnutí, které je nevratné, ale pouze v případě, že nebude zřejmé, že si to lidé na základě konfrontace s fakty rozmysleli.

Podle expremiéra také nelze ignorovat názory 16 milionů britských voličů, kteří v červnu hlasovali za setrvání Velké Británie v Evropské unii. Vláda premiérky Theresy Mayové ale další referendum odmítá a chtěla by jednání s Evropskou unií o brexitu otevřít nejpozději do konce března 2017.

V referendu ze dne 23. června podpořilo odchod Velké Británie z Evropské unie 52 procent britských voličů. Blair už dříve uvedl, že voliči si v současnosti mohou vybrat jen mezi konzervativní vládou, která usiluje o "tvrdý brexit", a "krajně levicovou" Labouristickou stranou, jejíž politika zemi vrací do 60. let.

Zvažuje proto návrat do politiky. "Ve Spojeném království nyní máme stát jedné strany," uvedl expremiér v rozhovoru pro časopis Esquire. Středová politika, jakou on reprezentoval, podle Blaira není ale zcela poražená a nakonec zvítězí.

Související

Více souvisejících

Tony Blair Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy