Sobotka se setkal s premiérem Číny, o Jurečkově návštěvě nemluvili

Riga - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Rize jednal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem, o nedávném zrušení schůzek s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ze strany čínských ministrů ale nehovořili.

Sobotka to dnes řekl novinářům po jednání, které uskutečnil během summitu zemí střední a východní Evropy a Číny v Lotyšsku. Záležitosti se podle něj věnuje ministerstvo zahraničí. Vlády obou zemí dnes také podepsaly plán bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka.

Sobotkova schůzka s Li Kche-čchiangem trvala zhruba deset minut, takže podle premiéra nebylo možné jít do detailů. "Musím říct, že jsme neřešili žádné problematické záležitosti. Pokud jde o zrušení cesty pana Jurečky, to řeší ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni," řekl Sobotka v Rize po jednání. Se svým čínským protějškem se shodl na konkrétním plánu spolupráce, takže si myslí, že česko-čínské vztahy jsou dobré.

Jurečka tento týden oznámil, že neodjede na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili plánovaná jednání. Důvody mu čínská strana nesdělila a neznala je ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s kterou o tom hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Jurečka nicméně před zrušením schůzek podpořil stranického kolegu Daniela Hermana po setkání s tibetským duchovním dalajlamou. Čína setkání státníků s dalajlamou důrazně kritizuje.

Sobotka zemědělství pokládá za jednu z priorit rozvoje v rozvoji vztahů s Čínou. "Budeme se snažit zajistit potřebné certifikace a využít možnosti, které skýtá velký čínský trh," řekl.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Čína Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

Fischer suverénně obhájí senátorský post. Hilšer, Šlachta a Drahoš zřejmě zamíří do druhého kola

Pavel Fischer suverénně obhájí post senátora za Prahu 12 už po prvním kole. Po sečtení drtivé většiny hlasů měl výrazný náskok přes Borisem Šťastným z ANO. Dobře se vede také Jiřímu Drahošovi nebo Marku Hilšerovi, ovšem ti budou muset o přízeň voličů patrně bojovat i ve druhém kole senátních voleb za čtrnáct dnů.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy